Doe als een oester: maak van je probleem een parel

Boompie klimmen en fikkie stoken waren vroeger mijn grootste hobby’s. Meer dan eens kwam ik met een gescheurde broek of gesmolten schoen thuis. Van mijn moeder kreeg ik dan een draai om m’n oren of ik mocht een paar dagen niet buitenspelen. Een boze moeder en straf krijgen is niet leuk en wilde ik graag voorkomen. Ik leerde daarom ongelukjes te verbergen of probeerde na ontdekking extra lief te doen.
Misschien dat ik het daarom nog steeds graag wil dat mensen me aardig vinden en waarderen.

Oppoetsen van je zelfbeeld maakt je uitstraling doffer

Daar ben ik niet de enige in. Op Facebook bijvoorbeeld lijkt het tonen van onze aardigste of grappigste kant een eerste levensbehoefte. We strooien excessief met smileys, duimpjes en hartjes. Het digitale geslijm en geknuffel lijkt grenzeloos.
Ook op het zakelijke vlak doen we ons beter voor dan dat we in werkelijkheid zijn. We verdoezelen onze misstappen en vegen fanatiek ons eigen straatje schoon. We meten ons gemakkelijk allerlei kernwaarden aan als open, eerlijk, transparant, integer en klantvriendelijk. Kernwaarden staan snel op papier. Weinig bedrijven voeren ze in de praktijk daadwerkelijk uit.

Als bedrijven mooi weer spelen, weet je dat het binnen dondert 

We laten allemaal steekjes vallen of begaan af en toe een fikse blunder. Uit schaamte of angst voor negatieve gevolgen schieten we in een destructieve kramp. Angstvallig houden we onze missers binnenskamers, proberen problemen intern op te lossen en spelen naar buiten toe mooi weer. Je gaat op de oude voet verder en laat hierdoor een prachtige kans aan je voorbijgaan. 

Als je laat zien hoe je blundert … groeit je geloofwaardigheid

Een nieuw aangestelde CEO van een slechtlopend ziekenhuis begon een opmerkelijke en gedurfde actie: hij verzamelde alle medische fouten die hij elk kwartaal openbaar maakte.
Het bleek een schot in de roos.
De medische staf sprak onderling over de lessen die zij konden leren uit de gemaakte fouten. Als het nodig was, spraken ze elkaar op hun gedrag aan. Met de beste bedoelingen.  Dit kwam de kwaliteit van de medische handelingen ten goede.
Deze radicale ommezwaai naar transparantie stuitte aanvankelijk op interne weerstand. Spoedig veranderde de slechte reputatie van dit ziekenhuis. Het kreeg een imago van een transparante instelling, waarbij het verbeteren van de medische zorg hoog in het vaandel staat. Artsen werken met toenemend vertrouwen efficiënter samen en krijgen meer patiënten.
Deze opzienbarende resultaten vallen op. Het ziekenhuis trekt internationale aandacht en wordt een schoolvoorbeeld op universiteiten.

Erkennen wat er gebeurt opent de deur naar groei

Als transparantie en openhartigheid je kernwaarden zijn, treed dan genereus met je eigen twijfels en misstappen naar buiten; dit wekt sympathie en biedt een aantrekkelijk perspectief voor een productieve samenwerking.
Als je grootmoedig je vuile was buiten hangt, krijg je vertrouwen en neemt je geloofwaardigheid toe. Het draagt bij aan positieve naamsbekendheid, groeiende autoriteit en omzet. Toon je twijfels, gevoeligheden en gebreken. En maak daar een gewoonte van. Het is niet voor niets dat het eigentijdse relatiedenken het achterhaalde reputatiedenken verdringt. Met dank aan de sociale media.

Maak jij net als wij kleine misstappen, of grote blunders? We zijn benieuwd hoe jij hier mee omgaat. Laat je reactie achter. Daar leren wij ook weer van.

2 antwoorden
  1. Romy Merkus
    Romy Merkus zegt:

    Wat een mooi stuk. Met veel interesse gelezen. Sinds kort ben ik voor mijzelf begonnen en daar komt heel wat bij kijken. Het blijft mensenwerk waarbij je hoopt dat je iedereen tevreden kunt houden en toch bij jezelf kunt blijven. Dat is soms lastig omdat het onecht over kan komen. Daar liep ik in mijn vorige baan tegenaan en ik dacht dat kan anders.

    Daarom denk ik dat als je iets doet wat bij je past, je bij jezelf kunt blijven. Daardoor blunder je minder snel en doe je dat wel, dan zou ik dat ook als een mooi leermoment pakken en er iets mee doen. Heeft z’n charme en het maakt je oprecht en echt. Dat is denk ik belangrijker dan status en reputatie.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.