Als je vrienden wilt, moet je vijanden durven maken!

Ja hoor, prima … wat jij wilt; het maakt mij niet uit. Ik vind alles goed …

Herken je dit? Het zijn uitspraken van grijze muizen die graag conflicten vermijden, Ze spreken zich liever niet uit en waaien met alle winden mee.
Dit gedrag is succesvol, als je geen vijanden wilt krijgen. Dat je hierdoor vriendschappen uitsluit, is bij minder mensen bekend.

Velen hebben het idee dat ze niet goed genoeg zijn en vrezen afwijzing. Ook ik heb de diepe angst dat anderen me niet aardig vinden en dat ik onverwacht door de mand val als duidelijk wordt dat ik eigenlijk niets voorstel.

De angst voor afwijzing leidde ertoe dat ik alles deed om aardig gevonden te worden. Ik streefde naar waardering en goedkeuring. De behoeftes, voorkeuren en soms eisen van mijn omgeving bepaalden mijn keuzes. De angst voor afwijzing ken ik nog steeds, alleen bepaalt het niet langer mijn leven.

Als je je niet uitspreekt, dan spreek je niemand aan

De hele wereld te vriend houden, was lange tijd mijn doel. De conflicten die ik hiermee buiten de deur hield, ervaarde ik binnen mijzelf des te meer… Mijn innerlijke onrust leerde me een belangrijke les: omdat ik iedereen te vriend wilde houden, kon niemand mijn vriend worden.

Ik zie het ook bij startende ondernemers: uit angst om klanten te verliezen, willen ze het liefst iedereen als klant. Door iedereen te willen helpen, helpen ze uiteindelijk niemand. 

Wat heeft dit met presentaties te maken?
Het is een groot misverstand als je denkt dat je als persoon los van je presentatie kunt staan.
Alleen een woordvoerder mag de externe communicatie van jouzelf, je bedrijf of organisatie voor jouw rekening nemen. In ieder ander geval vervul je automatisch de hoofdrol en ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit en gevolgen van je presentatie.

Het publiek zal zich jou alleen (kunnen) herinneren als je hen raakt. Vertaal daarom
abstracte en algemene zaken op een concrete manier naar de belevingswereld van je doelgroep.

Durf stelling te nemen
Maak duidelijk aan welke kant jij staat en geef je persoonlijke mening over feiten, cijfers en onderzoeksresultaten. Hierdoor wordt je presentatie emotioneel geladen. Het publiek wil graag weten wat ze aan je hebben, voordat ze een band met je aangaan. Niet iedereen zal het met je eens zijn. Sommigen vinden je gedachten omstreden. Om het verschil te maken, moet je weerstand durven oproepen. De ander heeft het recht om te weten waar jij voor staat. Daarvoor moet je een standpunt durven innemen.

Alleen door je uit te spreken, kan de ander je ergens op aanspreken

Als je niet voor je eigen mening durft uit te komen en bang bent om anderen op de tenen te trappen, dan moet je geen presentaties houden.
En met deze opvatting probeer ik jou weer te raken :-).

Ben jij bang voor afwijzing of bang dat je door de mand valt? We zijn erg benieuwd hoe jij hiermee om gaat. Laat het ons hieronder weten.

2 antwoorden
 1. Christiaan
  Christiaan zegt:

  Het verhaal is heel herkenbaar voor mij. Tot 10 jaar geleden handelde ik inderdaad zo zoals aan het begin beschreven. De omslag kwam toen ik 10 jaar geleden mijn vrouw leerde kennen en bij mijn vrouw kwam wonen. Ik heb sindsdien een aantal angsten overwonnen die mijn familie aan mijn moeders kant niet in dank heeft genomen. Ik ben sindsdien ook geestelijk sterker geworden. Ik (nu bijna 47) weet sinds 8 jaar dat ik een lichte vorm van autisme heb en dat dit dagelijks, nu ik het weet, invloed op mijn leven heeft en ik met “vallen en opstaan” zo goed mogelijk probeer om te gaan met angsten die ik nog heb ( o.a onverwachte frustratie of boosheid ).

  Beantwoorden
  • Coen Lievaart
   Coen Lievaart zegt:

   Wat een mooie omslag in je leven, Christiaan. Je maakt duidelijk dat het hanteren van angsten eenvoudiger is, als je ze (h)erkent.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *