Ben jij ook stiekem bang voor goede voornemens?

Heb jij dit jaar (weer) goede voornemens? Meer bewegen, minder snoepen, meer tijd voor geliefden, minder op je telefoon koekeloeren, of eindelijk die presentatietraining bij Jan en Coen volgen ;-)?

Bij de meesten sneuvelen deze voornemens al in de eerste dagen van januari. En dat elk jaar weer. Het is geen verrassing, maar slecht voor je zelfvertrouwen.

Goede voornemens slagen, als je weet waardoor ze mislukken

Je eeuwige gevecht tegen overtollige kilo’s, af en toe een dagje zonder alcohol, gezonder eten, of wat meer respect voor andermans mening… Het zijn stuk voor stuk voornemens, waardoor je stiekem aan je ware zelf voorbij kunt gaan.

Jaren terug kreeg ik in mijn psychologiepraktijk een heel verrassend inzicht: veel mensen die om hulp vragen, willen onbewust niet echt geholpen worden. 

Staar je blind op problemen… dan hoef je geen oplossingen te zien

Want problemen in stand houden heeft de volgende voordelen:

  • Je kunt je verantwoordelijkheid ontlopen voor persoonlijke groei;
  • Als slachtoffer dwing je hulp van anderen af;
  • Je laat alles bij het oude, waardoor je niet hoeft te veranderen (omdat je dat stiekem eng vindt).

Deze zogenaamde voordelen motiveren veel mensen om hun goede voornemens te laten mislukken. Door met uiterlijke zaken te blijven worstelen (minder dit, meer dat), ga je voorbij aan essentiële, innerlijke zaken die voor jou van belang zijn. Zo blijf je een vreemde van jezelf en saboteer je een waardevol, betekenisvol en zinvol leven.

Vroeger maakten ze me wijs dat ik als kind weinig voorstelde en dat het nooit wat met me zou worden. Ik ontpopte me als een echte belhamel.  Een soort Pietje Bell. Ik dreef anderen tot wanhoop en trok negatieve aandacht. Ik stond graag in het middelpunt van de belangstelling. Met grappen en grollen verbloemde ik mijn gevoel van minderwaardigheid. Door gebrek aan wezenlijk contact, voelde het leven leeg en oppervlakkig. Ik werd van vele scholen gestuurd en kwam regelmatig met de politie in aanraking. Door schade en schande werd ik (heel langzaam) volwassen.

Tegenwoordig betrap ik me nog steeds op de diepe overtuiging dat ik weinig voorstel en voel ik de angst dat ik ooit door de mand zal vallen. Ik neem deze overtuiging al lang niet meer serieus en hou de regie over m’n eigen leven.

Tijdens onze presentatietrainingen valt het me op dat deelnemers niet veel van mij af wijken. Ook zij streven in de basis onbewust naar liefde en erkenning. Uiteindelijk willen we er allemaal toe doen; een persoon die het waard is om gezien te worden. Het is tegelijkertijd ons ware zelf dat we het meest vrezen.

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.

Onze grootste angst is dat we immens krachtig zijn.

 

We zijn het aller-bangst voor het licht in ons,

niet voor onze duisternis.

We vragen ons af: Wie ben ik, dat ik briljant, aantrekkelijk,

talentvol en geweldig zou zijn?

 

Maar wie ben jij om dat niet te zijn?

Je dient de wereld niet met valse bescheidenheid.

Er is niets verhevens om jezelf klein te houden,

Zodat andere mensen zich niet onzeker zullen voelen.

 

Als we ons eigen licht laten schijnen,

geven we anderen onbewust toestemming om dat ook te doen.

Wanneer we bevrijd zijn van onze angst,

worden ook anderen door onze aanwezigheid automatisch van angst bevrijd.


(Onze diepste angst/ Marianne Williamson)

 

 

Door de angst voor onze grootsheid houden we onszelf graag klein. Dit negatieve zelfbeeld bepaalt het geworstel met het leven. Het voedt destructief en manipulatief gedrag, waarmee we goede voornemens (onbewust) saboteren.

Omdat we de angst voor onze authentieke kracht niet durven voelen, geven we de voorkeur aan goede voornemens en verzuipen we in to-do-lijstjes met de Bucketlist als huidige trend. Daarom hoor ik iedereen de hele dag van alles afchecken: scheck,…scheck,… scheck….  Zo gaan we stiekem en geforceerd aan een diep gevoel van minderwaardigheid voorbij en houden we onze echte, unieke talenten en kwaliteiten angstvallig verborgen.

Je krijgt zelfvertrouwen, als je de angst die jou klein houdt, onder ogen komt

Laat je niet langer afleiden door externe gevechten en richt je vanaf dit nieuwe jaar op je interne autoriteit. Kom je angst liefdevol onder ogen. Je mag onzeker, kwetsbaar en afhankelijk zijn. Het zijn niet jouw talenten en kwaliteiten die je leven bepalen, maar de mate waarin jij ze de ruimte geeft. Alleen dan draag jij bij aan een liefdevol, inspirerend en zinvol nieuw jaar. En dat is pas echt een goed voornemen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *