Bij het nieuwe normaal past jouw verhaal

Een nieuw likkie voor je naar beits snakkende schuur, de verzakte tuintegels vervangen door een romantisch grindpaadje, of die fotocollage op de grond eindelijk aan een spijker in het trapgat. Uitgestelde ‘huis-tuin-en-keukenklusjes’ doen tuincentra en ‘doe-het-zelfzaken’ opbloeien.

Misschien vertonen je presentaties ook wat achterstallig onderhoud.

‘Op welke manier is je leven veranderd?’, ‘Heeft Corona je nog iets moois opgeleverd? Ga jij zaken vanaf nu anders aanpakken? Zie je het nog wel zitten?’
Vragen die verrassende en soms verbijsterde verhalen opleveren. Dit soort verhalen zijn aantrekkelijk en geloofwaardig, omdat ze oprecht en puur zijn.

Echte verhalen liggen aan de basis van betrouwbare relaties

Je leidinggevende vraagt of je voor een groep collega’s iets over je nieuwste project wilt vertellen. Gezagsgetrouw stem je in, waarna direct je gepieker begint: ‘Is mijn verhaal wel interessant genoeg?, Als er maar geen moeilijke vragen komen of wat als ik de draad kwijt raak? Of erger: een black-out krijg?’ Ondanks je expertise en ruime werkervaring heb je twijfels, of je de presentatie tot een goed einde brengt. Terwijl het angstzweet je uitbreekt, zoek je een excuus om er onderuit te komen.

Het maakt voor jezelf en je publiek een groot verschil, of je met plezier een verhaal vertelt, of dat je met angst en beven het liefst door de grond zakt.

Plezier is brandstof voor een inspirerende presentatie

Wees eens eerlijk. Je weet natuurlijk dondersgoed wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het zijn je toegevoegde waarden, waarmee je het leven van je doelgroep verrijkt en een stuk prettiger kunt maken.

Ik ben de laatste tijd wat ongeduldig en merk dat ik sneller boos word om mensen die zich vals bescheiden of minderwaardig opstellen. Bij evaluaties van hun presentaties mompelen ze: ‘Hier ben ik niet goed in’. ‘Ik zie er niet uit’. ‘Wat heb ik een raar accent en ik zeg wel heel vaak uhh’. Vaak kijken ze weg, als ze zichzelf op beeld terug zien. Het is misplaatste zelfonderschatting die het vertrouwen in jou ondermijnt.
Een beetje herkenbaar? Mooi! Het is mijn werk om jou succesvol naar buiten te leren treden. Met alles wat jou als persoon zo mooi maakt.

Begin bij het origineel: jezelf!

Ik geef graag het startsein voor onvervalste presentaties, waar je anderen écht mee helpt. Ik weet uit ervaring dat ook jij alle kwaliteiten bezit voor winstgevende presentaties.
Moeiteloos jezelf zijn. Daar draait het om. Laat zien wie je bent. Het is je geboorterecht. Of geboorteplicht, zoals ik het de laatste tijd noem. Weten wat jou inspireert en motiveert, is de brandstof voor een echt geloofwaardig optreden.

Is het je weleens opgevallen dat mensen die zich uitgebreid aan je voorstellen, weinig van zichzelf prijsgeven? Het is meestal een slaapverwekkende opsomming van hun cv: wat ze allemaal gedaan hebben, aangevuld met waar en wanneer. Ze identificeren zich met zogenaamde functionele waarden: kennis, opleiding, bedrijven en baantjes. Zo blijf je lekker onzichtbaar en sluit je intieme relaties uit.

Neem jij jezelf serieus? Kijk dan eens in de spiegel voor oprechte zelfreflectie. In hoeverre geef jij persoonlijke zaken prijs in je presentaties. Houd je bij presentaties een scheiding tussen werk en privé aan? En waarom is dat? Misschien ontdek je dan motieven (lees excuses), waardoor jij als persoon onnodig aan de zijlijn van je presentaties blijft staan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.