Blootgeven loont en dit is wat jou tegenhoudt!

Niet onder de indruk van de eerste indruk
Veel mensen raken mij niet bij een eerste kennismaking. Het lijkt geen toegevoegde waarde te hebben. Door gebrek aan interesse ben ik snel afgeleid. Ik hoor niet wat de ander zegt, voel me verveeld en snak bij aanvang al naar het afscheid.
Een gemiste kans, weet ik nu!
De talenten, kwaliteiten, passie en interessante ideeën gingen aan me voorbij. Ik deed mezelf en de ander tekort!

Wat voor soort indruk maak jij?
Deelnemers aan onze presentatietrainingen vragen zich vaak af of ze wel interessant genoeg zijn. Ze zijn zich onvoldoende bewust van hun bijzondere talenten en kwaliteiten, waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Daarnaast hebben ze grote moeite om zich voor te stellen dat er een doelgroep is die met smacht op hen zit te wachten …

 

Er zijn altijd mensen die behoefte hebben aan jouw unieke bijdragen!

 

Jouw zelfbeeld maakt het verschil!
Wist je dat het beeld dat jij over jezelf hebt, bepalend is voor de kwaliteit van je presentaties? Vind je dat je weinig voorstelt en dat je niets bijzonders bijdraagt, dan kruip je liever onder de dekens dan dat je het podium bestijgt.
Je klein voelen en door de grond willen zakken lijkt overdreven. Toch kennen velen deze ervaringen. Door de angst voor afwijzing zijn we het liefst onzichtbaar. Je bevindt je in een verlammende stemming met een averechtse uitwerking. Je roept onbedoeld op wat je wilt voorkomen: afwijzing!

Als je wilt dat klanten aan je voorbijgaan, blijf dan onzichtbaar
Veel mensen stellen zich aan anderen voor in termen van opleiding, baantjes, functies en hobby’s. Het lijkt een soort oplepelen van hun cv. Het blijft een droge opsomming van saaie feiten, die nauwelijks indruk maakt.
Het is niet voor niets dat we onszelf graag in abstracte en algemene termen beschrijven. Veel geluid maken en weinig zeggen is een beproefde manier, waarmee je het publiek op afstand houdt en je verantwoordelijkheden ontloopt.

 

Geef jezelf bloot, dan komt elke ontmoeting tot leven

 

Als je klanten wil trekken, moet je presentatie tot bloei komen
Vertel waar je blij en enthousiast van wordt of wat je frustreert of boos maakt. Deel je passies, ambities, voorkeur, afkeer en drijfveren …
Vraag je af wat je van anderen onderscheidt? Ben je bijvoorbeeld tegendraads, heb je een passie voor verbindend leiderschap, of gedraag je je als ambassadeur van streekproducten?
Dit zijn emotionele waarden, die de aandacht van je klanten trekken. Door je unieke kenmerken toon je je bijzonderheid en raak je mensen in het hart.

Toon je natuurlijke schoonheid
Een indrukwekkende kennismaking vraagt om een eerlijke en kwetsbare houding. Je bent op een natuurlijke manier aantrekkelijk, als je je onvoorwaardelijk blootgeeft. Als je laat zien wie je écht bent, dan weet je zeker dat je optreden overtuigend en geloofwaardig is.

Oh ja, dan nog iets …
Alleen met een masker op kun je ontmaskerd worden!

2 antwoorden
  1. Coen Lievaart
    Coen Lievaart zegt:

    Jeminka, dank voor je reactie.
    Je maakt duidelijk dat ‘jezelf blootgeven’ in verschillende situaties verschillend kan uitpakken.
    Ten eerste heb je minimaal twee personen nodig voor een interpersoonlijk conflict. (Anders dan een innerlijk conflict, dat je zelf kan oplossen).
    Ten tweede ben je alleen te manipuleren als je voor de oplossing van het conflict afhankelijk van de ander bent. (= ongelijkwaardig)
    Uitgaande van een gelijkwaardige (partner)relatie neem je met jezelf ‘bloot’ te geven (transparant zijn in het weergeven van je gevoel en gedachten) een ontwapende houding aan. Daardoor ontneem je de ander elk wapen om jou te kunnen manipuleren.
    Met jezelf blootgeven nodig je de ander dit voorbeeld te volgen, waarmee de ontmoeting tot leven komt. Of wanneer de ander daar (nog) niet toe bereid is, is hij gedwongen om fysiek of mentaal afstand van je te nemen. In beide gevallen ga je er op vooruit 🙂

    Beantwoorden
  2. Jeminka van Rieck
    Jeminka van Rieck zegt:

    ‘Geef jezelf bloot, dan komt elke ontmoeting tot leven’

    Met deze zin heb ik zelf een beetje moeite. Eigenlijk niet moeite maar het levert mij enigszins verwarring op.

    Als ik klanten, in mijn beroep cliënten, wil aantrekken, kan ik me hierin helemaal vinden. Het geeft mijn cliënten een herkenningsgevoel, transparantie en eerlijkheid door mij als psychologe. Het werkt ook drempelverlagend. Dus helemaal mee eens.

    Anders wordt het als ik in een conflictsituatie zit. Dan is mezelf blootgeven tegenover de ander, de ander munitie geven om zijn positie te versterken, de manipulatie daarop af te stemmen en mijn positie te verzwakken (ervaringsdeskundige). Ik noem het dan geen masker, maar een veiligheidspal.
    Dus ik maak bezwaar tegen, heb moeite met en voel verwarring door de stelling ‘Geef jezelf bloot, dan komt elke ontmoeting tot leven’.
    Het vraagt, volgens mij, een inschatting wanneer je dit wel en wanneer je dit absoluut niet moet doen. Of neem ik jouw advies te letterlijk?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.