Buiten je comfortzone start je persoonlijke groei

Belletje trekken, rolletjes Autodrop pikken bij drogisterij De Haan, als eerste een vechtpartij beginnen… Ik was vroeger een soort Sjakie van de hoek. Achter deze façade ging in werkelijkheid een klein bang kereltje schuil.

Mijn prestaties op school en op het voetbalveld kwamen nooit boven een zesje. Ik was een ‘hakken-over-de-sloot-type’. Voor mijn bestaansrecht moest ik dus ergens anders in uitblinken. Ik werd de schrik van de straat. Door mijn gevecht met bestaande huis- en schoolregels en het uitlokken van conflicten met mijn omgeving, bleef ik een vreemde voor mezelf. Mijn schreeuw om liefde en erkenning stuitte steeds vaker op afwijzing. Ik voelde me leeg, koud en alleen. Zo wilde ik niet verder. Ik was begin twintig en uit pure wanhoop sloeg ik radicaal een andere weg in. Het bleek de weg, waarop ik mezelf leerde presenteren, zoals ik ben.

Een natuurlijke presentatie start bij het origineel: jijzelf! 

Wil je gezien en gehoord worden? Laat dan jezelf zien en laat jezelf horen. Zo simpel is dat. Tijdens presentatietrainingen vragen we onze deelnemers blind een kaartje te trekken om daar vervolgens spontaan een verhaal over te vertellen. Het zijn onderwerpen als ‘koffie, verjaardag, onweer, vakantie, tv, slapen, huilen, huisdier’. Ik sta altijd versteld van de verrassend persoonlijke verhalen die iedereen vertelt. Het woord ‘slapen’ bracht Henk direct terug naar het moment, waarop zijn moeder het warme dekbed van zijn lijf rukte. Zo werd hij elke vrijdag ruw gewekt, omdat de bedden verschoond moesten worden. Het delen van zijn herbeleving raakte mij en maakte Henk direct zichtbaar. 

Zo maken we ook de unieke kwaliteiten van onze deelnemers zichtbaar. De kernwaarden creativiteit, empathie of analytisch vermogen vertalen zich bijvoorbeeld naar een talentvolle modeontwerper, liefdevolle verpleegkundige of een fiscalist die het liefst van cijfertjes droomt. Met waardevolle resultaten en oplossingen verrijken zij op betekenisvolle manieren andermans levens.

Jouw talent toont alleen z’n waarde als je het gebruikt

‘Wie zit er op mij te wachten? Ik ben niet bijzonder genoeg, anderen kunnen dit beter dan ik…’ Het zijn veel voorkomende, hardnekkige overtuigingen die je persoonlijke groei in de weg zitten. Ze vormen tegelijkertijd excuses om in je veilige, comfortabele bubbel te kunnen blijven zitten. Met het uitblijven van je persoonlijke groei doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook de mensen die jij met je kwaliteiten verder zou kunnen helpen. 

De strijd met mijn onzekerheden heb ik al lang geleden opgegeven. Tegenwoordig stel ik me kwetsbaar op en deel mijn angsten met mijn klanten. Ze herkennen dit en voelen zich veilig genoeg om vervolgens hun eigen angsten en worstelingen onder ogen te komen en die met het publiek te delen.

Ontplooi in wie je bent en vertel je echte verhaal

Vertel waar het voor jou misging, waar je vastliep en wat jou weer op weg hielp. Het delen van belemmerende gedachten, gevoeligheden of beperkingen versterkt in eerste instantie je onzekerheid. Je vreest afwijzing en je bent bang dat je aan autoriteit inboet. Uit eigen ervaring weet ik dat kwetsbaarheid juist bijdraagt aan een integer en professioneel optreden.

Ik had jarenlang last van hyperventilatie. Door dat angstvallig voor anderen te verbergen, namen mijn klachten toe. Mijn supervisor adviseerde me om mijn geheim met anderen te delen. Mijn angst voor afwijzing bleek ongegrond. Mijn kwetsbare houding wekte juist sympathie, wekte vertrouwen en versterkte mijn geloofwaardigheid. Het bleek een stevig fundament voor duurzame relaties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *