Dan ga ik nog liever naar de tandarts …!
Waarom we liever naar de tandarts gaan …
Als je eraan denkt, voel je een schok in je onderbuik. Dagen van tevoren sla je aan het piekeren en slaap je onrustig. Het zijn bekentenissen van deelnemers aan onze trainingen, die als een berg tegen een presentatie opzien.
Tegelijkertijd wil je jouw team graag met nieuwe ideeën inspireren, ben je verantwoordelijk om het personeel een nare boodschap te brengen, of pomp je je op voor een aanstaande pitch.
“Je gaat nog liever naar de tandarts, dan dat je een presentatie houdt.”
Jouw optreden afblazen vind je geen optie; je voelt dat je geen kant op kan. Je dwingt jezelf om toch die vervloekte presentatie te houden. Je creëert een innerlijk conflict, waardoor je waardevolle energie verliest; een heuse uitputtingsslag.
“Veel mensen voeren strijd tegen wat is.”
Een ‘mag niet-, zal niet- en kan-toch-niet-houding’ staat op gespannen voet met de realiteit van dat moment. Dit frustreert, maakt boos, angstig of zorgt voor paniek; een ultiem recept, waardoor je energie wegloopt, met vermoeidheidsverschijnselen en mogelijke uitputting tot gevolg.
Je overtreedt hiermee een belangrijke natuurwet: ‘de wet van acceptatie’.
‘Accepteer de situatie zoals die nu is en er is nooit een probleem.’
Het erkennen en respecteren van deze universele wet zorgt voor een eenvoudige en echte oplossing. Geef je over aan de bestaande realiteit en je sluit vrede met het huidige ‘ongewenste’ moment. Houd je aan deze ‘wet van acceptatie’ en verbindt jezelf met een krachtige en onuitputtelijke energiebron.
Herman heeft een nare boodschap voor zijn medewerkers van V&D: Het bedrijf is failliet en iedereen staat op straat. De boodschap komt hard aan en emoties lopen hoog op. Voorheen nam Herman een ‘mag niet-, zal niet- en kan-toch-niet-houding’ aan en verklaarde hij de oorlog aan de begrijpelijke emoties als woede en verdriet. Met deze afwerende houding had hij geen oog voor de realiteit en ontnam hij de ruimte voor constructieve vervolgstappen.
Herman ziet in dat het accepteren van een ongewenste situatie geen berusting of onverschilligheid inhoudt. Integendeel: zo is hij zijn personeel écht tot steun.
Anja is afdelingshoofd en houdt een speech voor een jubilerende collega. Ze maakt zich zorgen of de aanwezigen haar praatje wel leuk en interessant genoeg vinden. Als een volleerde rechercheur scant zij de gezichten op sporen van verveling of afkeuring. Ze streeft naar externe macht en staat daardoor los van haar verhaal. Ze maakt zich afhankelijk en dat voedt haar onzekerheid. Door geen contact met zichzelf te hebben, mist ze de verbinding met haar publiek. Ze isoleert zich van goedbedoelde aandacht. Ze voelt zich alleen en paniek ligt op de loer …
“Vrede hebben met dit moment genereert onuitputtelijke energie.”
Geef je onvoorwaardelijk en volledig over aan het enige moment waarop je presentatie plaatsvindt: NU! Alleen dan ben je echt aanwezig en sta je in verbinding met je publiek.
Zit je niet lekker in je vel, doe dan een eenvoudige en cruciale zelftest en stel de vraag: hoe is mijn relatie met dit moment waarop het leven zich voltrekt? Ga ik met gebalde vuisten het gevecht aan, of sta ik vol vertrouwen en met open armen het leven toe? Of zoals Einstein het verwoordde: Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid.
Presenteren is leuk!
Zeker na een dag trainen bij Jan en Coen en leren ervaren dat de werkelijke kracht in jezelf zit.
Voor mij is dat: Loslaten wat ik denk, vertrouwen op mijn gevoel, mijn stem en genieten van het moment.
Goede morgen,
Ik herken me zelf helemaal in dit stuk.
Weet niet wat ik er aan kan doen of wil doen. Spagaat.
Ene kant willen maar niet durven, andere kant niet willen omdat de consequentie is meer presenteren.
Paniek gevoel bevangt me nu al!
Goed punt Gerard!
Dat ‘willen presenteren’ is een natuurlijk gegeven. In de basis vindt iedereen het fijn om ‘gezien’ te worden. Onze ervaringen van vroeger waren niet altijd leuk,…soms ronduit naar.
Wij durven te garanderen dat je met groot gemak en juist met heel veel plezier kan presenteren. Daar willen we ook jou graag bij helpen en dan is vaker presenteren geen probleem meer,… in tegendeel :-). #welkom
Dag Coen,
Wat kunnen jullie voor mij doen, hoe lang duurt dat en welk kostenplaatje hangt er aan vast. Ik moet wat ” handen en voeten” voor mijn werkgever hebben.
gr. gerard
Wij beloven dat ook jij na één dag met gemak en vooral veel plezier kan presenteren. De training Succesvol Presenteren voor april zit al vol, op 13 mei hebben we nog plaats voor je, Gerard. (zie agenda voor extra info en prijs)
Dank je wel voor jullie geweldige blogs, ik heb er werkelijk wat aan. De blog over ‘het plakje worst’ vond ik erg zinvol, maar ook deze bewaar ik!
Yvonne, wat leuk te lezen dat je onze blogs waardeert en er ook nog wat aan hebt. Dankjewel 🙂