De voordelen van tegenwind

Als klein jochie struikelde ik weleens over een stoeprand of tuimelde ik ongelukkig van de trap. Door de pijn en schrik zette ik het op een gillen. Mijn moeder was nooit ver weg en verzachtte mijn leed met een kusje of een lekker snoepje.

Letterlijk of figuurlijk je hoofd stoten ligt aan de basis van onze persoonlijke groei. Zo leerde ik net als alle andere kinderen lopen: met vallen en opstaan.
In mijn jeugd stootte ik vaak figuurlijk mijn hoofd. Bijvoorbeeld in de vorm van braken (teveel drinken), schulden (meer geld uitgeven dan ik had), driftbuien (gevoelens opkroppen) …  Het bleken corrigerende tikken, die mij de juiste weg wezen.

Jarenlang negeerde ik de boodschap van somberheid, irritatie en vermoeidheid. Het bleken signalen die wezen op zelfverloochening: ik deed werk dat niet bij me paste. Door mijn angst voor verandering liep ik uiteindelijk geestelijk en lichamelijk vast. Het dwong mij tot inkeer, waarna ik mezelf de bevrijdende vraag stelde: Wat vind ik écht leuk om te doen? Het bleek mijn passie: ondernemers helpen om authentieke presentaties te geven.

Ik leerde om niet te vluchten en sluit nu vaker vrede met de realiteit. Het blijkt  een deur naar een oneindige reeks aan levenslessen. Ik noem het kadootjes,  die mij uitnodigen voor het aangaan van gezonde relaties met voeding, werk, partner, familie, geld, enz.

                 Als de dag niet je vriend was, is hij je leraar geweest

Grijp teleurstelling, tegenslag of een crisis aan voor je persoonlijke groei. Stel je bloot aan kritiek en afwijzing en wees niet bang dat je niet goed genoeg bent… je bent altijd de beste (in wording).

Voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld krachtige spieren, stellen velen zich bloot aan weerstand in de vorm van gewichten. We kennen ook de keerzijde: lig je een week met griep in bed, dan zijn je spieren dusdanig verslapt, waardoor je nauwelijks op je benen kunt staan.

We leven in een tijd van materiële overvloed. Klanten gaan voor jouw meerwaarde en baseren hun keuzes op de betekenis die jij aan je product geeft  en de mate waarin je deze authentiek presenteert. Je kunt niet meer straffeloos uit de wind zitten of je uit gemakzucht met alle winden mee laten waaien.

Het publiek hunkert naar jou. Het verwacht dat je je blootgeeft en laat zien wie je écht bent. Je ontkomt hierbij niet aan een gezonde dosis zelfreflectie. Vertel je persoonlijke verhaal dat achter jouw product schuilt. Deel je tegenslagen, worstelingen en twijfels. Wat velen nog niet beseffen, is dat zo’n kwetsbare houding je geloofwaardig, vertrouwenwekkend en uiterst aantrekkelijk maakt.

Als jij je jezelf écht wilt leren kennen, komt elke wind (weerstand) uit de goede richting en zeil je het best op de wind van dit moment.

Je leert in steeds meer verschillende situaties, onder de meest uiteenlopende omstandigheden jouw innerlijke balans handhaven. Met het maken van authentieke keuzes ben je een inspirerend voorbeeld voor je omgeving en zijn jouw bijdragen van wezenlijke betekenis.

Het is je bestaansrecht.
En daarom doe jij ertoe.

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *