Denken is minder gezond dan je denkt

Werd jou vroeger als peuter ook regelmatig gevraagd waarom je iets deed, of waarom je iets niet had gedaan? Grote mensen vielen jou vast ook lastig met vragen over wat je later wilde worden en verplichtten je om je bord leeg te eten, op tijd thuis te komen en je huiswerk te maken. Ze leerden je om overal je hoofd bij te houden.
Daarom wil het denken altijd wat te knabbelen hebben. Het lijkt wel een soort verslaving. Dit bracht mij aan het twijfelen: is denken eigenlijk wel zo slim?

Voelen dat is pas wijs!
Het zijn emoties, die aan het roer van ons leven staan. Als je trek hebt, neem je een boterham. Krijg je het te warm, dan doe je je trui uit. Je doet een muts op, als je het koud hebt. En je gaat naar bed, als je moe bent.
Dit soort emoties zijn allemaal fysieke uitnodigingen voor gewenste actie. Je doet iets wél of je doet iets níet.
Kijk om je heen om te zien welke keuzes je maakte: je liet je ergens mee in, of je nam ergens afstand van. Het bepaalt welke kleding je nu aan hebt, waar je woont, met wie je samenleeft, het werk dat je doet, het eten dat je eet en de reizen die je maakt.

Wie staat bij jou aan het roer: angst of vertrouwen?
Angst en vertrouwen zijn twee basisemoties, waaruit alle andere emoties voortkomen. Verdriet, frustratie, minachting, woede en afgunst komen allemaal voort uit angst. Angst is de stuwende (of soms verlammende) kracht, waarbij we ons richten op waar we vandaan willen.
Vreugde, hoop, gunnen, dankbaarheid en optimisme komen allemaal voort uit vertrouwen. Vertrouwen is de aantrekkingskracht, waarbij we ons richten op waar we naartoe willen.

Angst is gebaseerd op weerstand en gaat uit van verlies.
Als je tijdens een presentatie denkt dat je verhaal niet bijzonder genoeg is, dan vrees je afwijzing. Ben je bang voor afkeurende blikken of kritische vragen, dan hou je tijdens netwerkborrels misschien angstvallig je mond. Uit angst blijf je aan de zijlijn van het leven. Persoonlijke groei blijft uit en verlies is jouw deel.
Ligt je focus grotendeels op wat je wilt vermijden? Dan raak je stuurloos, waait met alle winden mee en blijf je doelloos ronddobberen.

Vertrouwen is gebaseerd op acceptatie en gaat uit van groei.
Tijdens je presentatie kan de beamer stuk gaan of het licht uitvallen. Optimisten accepteren de situatie zoals die is en laten ruimte voor een oplossing.
Wees ook blij met collega’s die meer kennis of betere vaardigheden hebben dan jij. Vanuit vertrouwen ben je dankbaar voor alle lessen die je van deze mensen leert.

Jouw pad van zelfvertrouwen
Bewust je eigen voorkeur en afkeer voelen, ligt aan de basis van een waardevol leven en vormt het pad van persoonlijke groei. Zo komen jouw unieke talenten en kwaliteiten optimaal tot bloei. Als ondernemer presenteer jij bijzondere oplossingen, waarmee je anderen kunt helpen. Ja, echt … er zijn klanten die op jou wachten, omdat jij iets bezit wat zij niet hebben!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *