Hoe geef je een presentatie met autoriteit – zelfs als je een jongetje bent?

We zien het dagelijks op onze trainingen: volwassen mannen die zich als kleine jongens gedragen.

Dit is hoe ze aan het begin van de dag een presentatie houden: als een uiterst alerte cowboy, die gevaar uit onverwachte hoek verwacht, met gespreide benen, soms met de handen in de zij en met priemende ogen naar het publiek. Of als een doorgeslagen ceremoniemeester, die met een te vrolijke houding zijn onzekerheid weglacht met een sausje van flauwe grappen. Het zijn potsierlijke en luidruchtige poses die elke autoriteit missen.

Heren, jullie doen jezelf tekort. 

Het is de hoogste tijd voor een presentatie zonder gebakken lucht. Een volwassen presentatie met autoriteit die ons écht raakt. 

Hoe krijg je die autoriteit?

Wat minder poeha graag
Als je jezelf opblaast en als een wilde aap je onzekerheid overschreeuwt, wek je verwarring. We voelen dat er iets niet klopt. Bij écht contact zijn je gebaren minder grotesk en maak je minder herrie. Zo ben je een stuk aantrekkelijker. Een act is leuk voor een feestje, maar blokkeert een gelijkwaardige relatie.

Kijken is iets anders dan zien
Door je anders voor te doen, kun je ontmaskerd worden. Glazig om je heen kijken, houdt het contact oppervlakkig en met een indringende blik, probeer je de ander te imponeren. Door ontspannen oogcontact en oprechte belangstelling kom je met de ander in verbinding.

Je bent goed genoeg
Er is geen ander zoals jij en dat maakt jou bijzonder en aantrekkelijk. Vertel met welke unieke eigenschappen jij anderen kunt helpen. Lieg niet over je inkomen of prestaties. Met grootspraak bewijs je alleen dat je nog niet volwassen bent. Maak niet overal een wedstrijdje van; samen optrekken levert meer op. En als je fouten maakt, mag je ze gewoon toegeven. Dat maakt je nog sympathieker.

Maak het persoonlijk
Pas als je het persoonlijk maakt, kom je uit je hoofd en kun je met hart en ziel presenteren.
Zodra je samenvalt met je onderwerp is je enthousiasme voelbaar.
We kunnen niet alles weten en we hoeven niet elke vraag te beantwoorden. Dit wordt pas een probleem, als je vindt dat dit niet voor jou geldt. En het tonen van emoties is geen gezichtsverlies. Integendeel, het draagt bij aan een sterke persoonlijkheid.

Hou van jezelf
Als je van jezelf houdt, dan mag je bovenstaande instructies overslaan.
Met voldoende zelfvertrouwen verlaat je de top van de apenrots en ga je voor gelijkwaardig contact. Je streeft naar het vergroten van de kwaliteit van contact met je publiek. Omdat je de realiteit als uitgangspunt neemt, houd je je graag bij de feiten. Je bent oprecht belangstellend en je voelt je graag met de ander verbonden. Je kent het verschil tussen een autoritair optreden en een optreden met autoriteit.

PS O ja: denk hier ook nog even aan:

  • soms is luisteren de oplossing;
  • als je ergens mee zit, mag je best om hulp vragen;
  • oké, je vergeet dingen, maar je trouwdag kun je in je agenda zetten;
  • je hoeft niet alles uit te vechten; vaak is een compromis beter;
  • ik-hou-van-je zijn woorden die je af en toe mag uitspreken;
  • vraag je je af hoe dit bij meisjes zit? lees dan dit.

Het is even wennen. Maar het werkt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.