Hoe jij de zwarte piste online presenteren overleeft
‘Hoor je mij?…’Ik hoor jou wel, maar zie je niet’…oh, ja daar ben je,… maar nu valt het geluid weer weg…’ Dit zijn zomaar wat wanhoopskreetjes van mensen die online met elkaar in contact proberen te komen.
In het begin van de lockdown had je nog het excuus dat alles nieuw en onwennig was, maar inmiddels liggen we vast aangemeerd bij het nieuwe land dat ‘online werken’ heet. Wat corona het nieuwe jaar ook brengt, veel mensen zullen blijven thuiswerken. Daardoor is online zichtbaarheid belangrijker dan ooit.
Online presenteren is als skiën op een borstelbaan. Echte sneeuw zal je gebrek aan ervaring en techniek voor een groot deel gladjes laten verlopen. Een borstelbaan is minder lief voor je en haalt je genadeloos onderuit, als je zomaar wat doet. Je lompe kracht schiet tekort bij deze stroeve borstels en dwingt je tot een betere skitechniek. Als beloning slalom je vervolgens op de echte piste elegant om al je stuntelende vrienden heen.
Online presenteren voelt voor velen als een zwarte piste en verloopt aanvankelijk net zo stroef als skiën op een borstelbaan. Je hebt vaak te maken met een vaag en onvolledig beeld. Daarbij klinkt het geluid hol en blikkerig. Zo mis je belangrijke signalen die je op de hoogte houden over de mate van betrokkenheid en enthousiasme bij de ander. Dit maakt het extra spannend en eng. Het zal je ook meer energie kosten om de aandacht van je publiek erbij te houden. Een serieuze voorbereiding van inhoud en techniek voorkomt dat je tijdens een presentatie in het ravijn schiet…
Wat je vooraf moet bedenken:
- Voor wie ga ik welk probleem met welk resultaat oplossen? Deze vraag is pas beantwoord als je jouw doelgroep, het probleem en oplossing helder voor je ziet.
- Wek vertrouwen en werp je op als ervaringsdeskundige. Vertel het verhaal over jouw persoonlijke drama: wat was jouw probleem en welke oplossing hielp jou verder.
- Bied concreet toekomstperspectief (call to action). Door welke concrete stap gaat de zon voor jouw doelgroep weer schijnen?
- Voor online presentaties hebben we een veel kortere aandachtspanne. Hou het daarom luchtig, kort en simpel.
Wat je vooraf moet regelen:
- Een externe webcam geeft een scherper beeld dan een ingebouwde camera van je pc of laptop.
- Kies altijd voor afbeelding boven tekst. Ondersteun op een relevante manier jouw verhaal met een plaatje. Teksten leiden af van wat jij vertelt. We kunnen namelijk niet lezen en luisteren tegelijk.
Keer je gezicht naar het licht, dan valt de schaduw altijd achter je
- Kies voor frontaal dag- of kunstlicht. Hoe meer licht, hoe scherper je beeld, maar pas op voor overbelichting.
- Een snelle internetverbinding (liever kabel dan wifi) voorkomt korrelig of vertraagd beeld, waardoor geluid en beeld niet synchroon lopen.
- Het gebruik van oordopjes of hoofdtelefoon met microfoon (i.p.v. externe speaker) verhoogt verstaanbaarheid en voorkomt rondzingen.
Wat je tijdens je presentatie moet doen:
- We zien graag het hoofd van degene die praat. Jouw hoofd is daarom altijd interessanter dan een plaatje of tekst. Blijf daarom zoveel mogelijk met je hoofd in beeld, tenzij een afbeelding ter ondersteuning relevant is.
- Kijk zoveel mogelijk in de camera. Daardoor maak je oogcontact. Dit geeft de kijker het gevoel dat hij gezien wordt en zal zich directer aangesproken voelen.
- Het publiek wordt graag bij het onderwerp betrokken. Dit doe je door specifieke persoonlijke vragen te stellen. Door het beantwoorden van vragen en reageren op opmerkingen versterk je jullie onderlinge band.
- Laat je niet van de wijs brengen door een huilende baby, de bezorger van je pakketje, of de kat die een glas water in je laptop duwt. Doe hier je voordeel mee en betrek je publiek bij gewenste en ongewenste verrassingen.
Zeven stappen naar online zichtbaarheid:
- Zorg voor een actieve website die zoekmachines kunnen vinden
- Werk met één centrale boodschap
- Kies je platformen
- Maak connecties met anderen
- Ga samenwerken met andere ondernemers
- Deel waardevolle content
- Houd het persoonlijk
Op welk niveau jij nu ook (online) presenteert, we zijn ervan overtuigd dat we je altijd een stap verder kunnen helpen. Je kunt ons altijd een linkje sturen van jouw optreden. We vinden daar graag iets van. Geheel vrijblijvend en zonder enige verplichting.
P.S. Voor skilessen verwijzen we je graag naar de dichtstbijzijnde skischool :-).
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!