Hoe jouw ongemak bijdraagt aan een succesvolle presentatie

Vraag jij je ook regelmatig af, of je wel goed genoeg bent. En ben je bang dat anderen je zullen afwijzen? Sommigen vertonen hierdoor sociaal vermijdingsgedrag, doen zich anders voor of houden zich overmatig op de vlakte. Je omgeving krijgt een onvolledig of vertekend beeld van je, zodat ze minder goed rekening met je kunnen houden.

Bij het geven van een presentatie leidt dat tot allerlei ongemakken: overmatig zweten, stotteren, trillende handen, blozen, vreemde klemtonen, breedsprakigheid of een verhoogd spreektempo.

Zolang je denkt niet goed genoeg te zijn, blijven je presentaties ondermaats

Gedachten als: Ben ik wel goed genoeg?, Wat zullen ze van me vinden?, Als ik maar niet ga blozen, stotteren of zweten, ondermijnen een succesvolle presentatie.

Zo’n interne criticus heeft een verlammende uitwerking. Alles waar je in je hoofd tegen vecht, neemt in omvang toe. Op deze manier voedt het juist de ongemakken die je wilt voorkomen,

Als jonge psycholoog worstelde ik jarenlang met aanvallen van hyperventilatie. Uit angst voor een volgende aanval vocht ik tegen een verhoogde ademhaling, een licht gevoel in het hoofd, hartkloppingen en een opkomend gevoel van paniek.
Mijn toenmalige supervisor kwam met een verrassend advies. Hij stelde voor om het hyperventileren als een feestje te gaan beschouwen. Met de nodige scepsis beloofde ik schoorvoetend om dit opmerkelijke advies bij een volgende aanval in de praktijk te brengen.

In dezelfde week voelde ik de voor mij vertrouwde signalen van een nieuwe aanval opkomen. In tegenstelling tot mijn gebruikelijke gevecht, koos ik nu voor een hartelijke ontvangst. Met verzamelde moed vertelde ik mijn cliënt dat ik ging hyperventileren en nodigde haar uit, om er samen een feestje van te maken.
Het onvoorwaardelijk en volledig toestaan (zelfs toejuichen) van het hyperventileren bleek een succes. Het haalde de angel uit het probleem, waarna het hyperventileren tot het verleden behoort.

Als je je kwetsbaar opstelt, ben je minder kwetsbaar

Door mijn kwetsbare opstelling was ik aanvankelijk bang dat cliënten mij niet meer serieus zouden nemen en voor gek zouden verklaren. Het tegendeel bleek waar. Met het laten vallen van mijn masker, was ik niet langer bang dat ik ontmaskerd zou worden. Mijn professionele reputatie kreeg een boost en het onderlinge vertrouwen met mijn cliënten nam toe.

Tijdens onze trainingen ‘Succesvol Presenteren’, volg ik tegenwoordig met belangstelling de oordelen, waar deelnemers zichzelf (onbewust) mee verlammen. Ik leer hun inzien dat hun presentaties door zelfafwijzing ongeloofwaardig zijn en weinig vertrouwen wekken.

Wil je succesvol presenteren? Neem dan de realiteit als uitgangspunt. Inclusief je gevoeligheden, emotionele blokkades en belemmerende overtuigingen. Ontvang de realiteit met open armen. Zo versterk je automatisch je realiteitszin. En krijg je zin in de realiteit.

Problemen zijn een product van je denken, niet van de realiteit

Een toenemende realiteitszin maakt je bewuster van je unieke talenten en kwaliteiten, waardoor die op een constructieve wijze onderdeel van je presentatie uitmaken.
Jouw ideale klanten waarderen je zelfbewuste en ontwapende optreden en zullen zich ontpoppen als enthousiaste ambassadeurs voor jouw dienst, product of boodschap.

Ik ben erg benieuwd wat je houding is naar je belemmerende overtuigingen, emotionele blokkades of lichamelijke beperkingen.
Waar kies jij voor? Een heilloos gevecht of een warm onthaal?

Ik leer graag van jouw ervaringen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *