Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk

Als ik jou voor het eerst ontmoet, bepaal ik binnen enkele seconden, of je deugt of niet. Ik sta er altijd versteld van, hoe snel ik iemand in een virtueel hokje stop.
Ik schaam me daar niet voor.
Ik kan er niets aan doen; het zit in m’n genen.
Ook bij jou.
In de oertijd bepaalde het ons leven: vluchten, vechten of samen seks. Een dingetje met overleven en voortplanting en zo…

Heb je eenmaal deze keuze gemaakt, dan kun je dat moeilijk veranderen.
Dit klinkt onredelijk hè?
Het is niet anders; het gaat geheel automatisch.

Op basis van oogcontact, lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en stemgebruik maken we een voorselectie. En dat beïnvloedt, of je in bent voor een nadere kennismaking. Dit non-verbale gedrag bepaalt voor 85% onze communicatie.

Wees je dus bewust van je voorkomen, als je je succesvol wilt presenteren.

Wie in zichzelf gelooft, hoeft zichzelf nooit te bewijzen

Het aanleren van trucjes en maniertjes, waarmee je overtuigend presenteert, laat ik hier buiten beschouwing. Dat is nep, irritant, vreet energie en keert vroeg of laat tegen je.
Je vertekend presenteren, maskeert je natuurlijke talenten en kwaliteiten. Je onthoudt jezelf, je directe omgeving en uiteindelijk de maatschappij veel kostbaars.
Laat vallen wat je ophoudt, zodat we zien wie je écht bent.

Eerder richtte ik mij op belemmerende gedachten, emotionele blokkades en oneigenlijke gedragspatronen.  Deze elementen zijn van grote invloed op hoe we ons presenteren en de indruk die we bij de ander achterlaten.
Dit keer blijf ik aan de oppervlakte en beschrijf uiterlijke kenmerken die van invloed zijn op een succesvolle presentatie. 

Aanvaarden van wat je niet bent, maakt ruimte voor wie je écht bent!

We identificeren ons makkelijker met iemand die op ons lijkt. We vinden de ander aardiger, als zijn doen en laten, lichaamshouding, gezichtsuitdrukking of stemgebruik meer met die van ons overeenkomen.

Ook mensen die aan universele schoonheidsidealen voldoen, vinden we knapper en daardoor aantrekkelijker. Knappe mensen hebben een streepje voor: ze worden minder snel veroordeeld, trekken meer kiezers (politiek), verdienen meer salaris en worden eerder en beter geholpen, als ze hulp nodig hebben.

Wacht even met het jezelf verbouwen tot iets moois. Bedenk eerst dat je al een heel eind komt, als je rekening houdt met de volgende punten:

  • een fris en gaaf gebit
  • een verzorgd kapsel
  • niet te veel parfum (en zeker geen zweetlucht)
  • een vriendelijke glimlach
  • kleding die bij jou en de omgeving past

Kijk aardiger naar jezelf, dan kijk je ook aardiger naar de wereld

Welke kleding past bij welke gelegenheid? Het is een vraag, die mensen mij vaak stellen. Het is een balans tussen je aanpassen en je eigenheid bewaren. Zonder expliciete dresscode zijn de ingrediënten als persoonlijkheid, professie, rol, verwachtingen, cultuur en tijdgeest van invloed op je keuze. Blijf voor het antwoord altijd zo dicht mogelijk bij jezelf.
De voornaamste reden dat je in beeld verschijnt, is om je boodschap. Zorg dat je je nooit ongemakkelijk voelt door de kleding die je draagt. Het ongemak dat je uitstraalt, leidt de aandacht af van je boodschap.

Als we elkaar beter leren kennen, gaan we elkaar doorgaans aardiger en aantrekkelijker vinden. Hierdoor neemt het onderlinge vertrouwen toe. Dit biedt een goede basis voor een prettige samenwerking.

5 antwoorden
  1. Mieke Sanders-Schepers
    Mieke Sanders-Schepers zegt:

    Mooie en ook emotionele opening van 2019 heren. Een lief huisdier moeten missen is blijvend voelbaar. Natuurlijk wens ik jullie een geweldig gezond en fijn 2019 waarin jullie dromen waar mogen worden. Momenteel ben ik erg druk, waardoor ik niet altijd in de gelegenheid ben te reageren. Toch wil ik jullie laten weten dat ik jullie graag volg en lees. Liefs Mieke.

    Beantwoorden
  2. Nanda Otten
    Nanda Otten zegt:

    Hallo Coen en Jan,

    Hebben jullie er wel eens aan gedacht om bij jullie VIPdagen Succesvol presenteren ook een onderdeel toe te voegen over wat iemand aantrekt tijdens de presentatie? Zodat het past bij de persoon, de omgeving en de boodschap?
    Ik ben het helemaal met jullie eens dat de kleding moet passen bij de persoon; dat je jezelf lekker moet voelen in de kleding die je draagt, zodat de boodschap ook overkomt. Veel mensen kiezen op gevoel, maar slaan daarmee soms de plank aardig mis. Dat is een gemiste kans. Het is mijn passie om ondernemers te helpen daarin een juiste keus te laten maken, die bij hen past en waarbij ze aan alle facetten recht doen.

    Ik denk graag met jullie mee en ben jullie graag van dienst.

    Met vriendelijke groeten,
    Nanda Otten (Kleur uniek)
    Imageconsultant

    Beantwoorden
    • Coen Lievaart
      Coen Lievaart zegt:

      Hallo Nanda,

      Iedere persoonlijkheid gaat gepaard met een bijpassende uitstraling. Wat je zegt Nanda, kleding is daar een belangrijk onderdeel van. Goed dat jij mensen daar bewuster van maakt.
      Wij gaven in het verleden presentatietrainingen waar imago- en stylingsdekundigen aan meewerkten. Binnenkort gaan we professionals interviewen die op hun eigen vakgebied en eigen wijze aandacht aan presenteren geven. We zullen hiervoor ook aan jou denken :-).
      Dank voor je waardevolle aanvulling.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.