Kind blijven heeft zo z’n voordelen

Als je een probleem hebt, dan wil je daar vanaf.

En wel zo snel mogelijk. Logisch toch?

Het tegendeel blijkt echter waar.

Jaren geleden werkte ik als psycholoog en was dit een van mijn grootste en verbijsterde inzichten: cliënten willen aanvankelijk helemaal niet van hun problemen af.

Huh…? Wat zeg je nou?

Waarom willen mensen niet van hun probleem af?
Het werd mijn belangrijkste onderzoeksvraag.
Het antwoord was verrassend: het in stand houden van problemen heeft fundamentele voordelen.
Wat mij nog het meest verraste, was dat ik zelf ook (stiekem) van dit mechanisme gebruik maakte :-). 

Het verschuilen achter een valse identiteit voorkomt dat mensen je aanspreken op wie je echt bent

Voordeel 1
Verantwoordelijkheid ontlopen
Verantwoordelijkheid nemen voor je problemen is soms een zware klus. Het hoort bij volwassen worden. Je als een klein kind blijven gedragen, is dan verleidelijk. Een kind neem je immers niets kwalijk.  

Ik hing vroeger graag de clown uit. Vrienden en familie hoefden me daardoor niet serieus te nemen. Het harde lachen overstemde mijn onzekerheid en diep verborgen verdriet. Zo ontliep ik conflicten, hield ik relaties oppervlakkig en was ik een graag geziene gast op feesten en partijen.

Voordeel 2:
Je lekker laten pamperen

Met problemen voed je drama. Daar kun je mee scoren. Het trekt de aandacht en je kunt er zorg mee afdwingen. De overheid biedt hiervoor gesubsidieerde professionele hulp. Daarnaast trekt het in je omgeving ook mensen aan die jou graag verzorgen. Zorgnemers en zorggevers vormen op deze manier een symbiose en houden elkaar klein en angstig.

Voordeel 3:

Het is veilig en voorspelbaar

Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Het is overzichtelijk en voorspelbaar. Veranderen vind je eng, dus hou je alles graag bij het oude. Je verkiest het vertrouwd blijven met je problemen boven de onzekerheid van mogelijke oplossingen.

De één heeft wat meer ellende nodig om tot inkeer te komen dan de ander. Ik werkte lang in de klinische hulpverlening op een manier die niet bij me paste.

Lange tijd hield ik de gewenste verandering buiten de deur. Ik kwam pas tot inkeer, nadat ik volledig vastliep.

Het leven begint aan het eind van je comfortzone


Het dwong mij tot een pas op de plaats, waarna ik de volgende vragen beantwoordde: Waarom doe ik dit mezelf aan? Wat moet er voor in de plaats komen? Wat maakt mij blij? Waar ben ik goed in? Waar bewonderen mensen mij om? Hoe kan ik anderen met mijn talenten en kwaliteiten tot dienst zijn?

Het beantwoorden van deze vragen was een hele uitdaging en bleek een ontdekkingsreis vol avonturen. Het zorgde voor een radicale ommezwaai. Het leven verloopt tegenwoordig een stuk soepeler, eenvoudiger en in veel grotere vrijheid.

Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie

Voordat je een oplossing voor het probleem van je doelgroep presenteert, moet je allereerst weten welke voordelen zij aan hun ongemak ontlenen.

Toon lef en neem allereerst de voordelen van je eigen problemen eens onder de loep. Als ervaringsdeskundige doorzie je daardoor sneller welke voordelen jouw doelgroep aan z’n ongemakken ontleent.

Ik ben benieuwd welke problemen jij (stiekem) in stand houdt en welke ondermijningstechnieken je bij je doelgroep opmerkt. Durf jij dat met ons te delen?

4 antwoorden
 1. Mieke
  Mieke zegt:

  Lieve mensen,
  het is niet mijn gewoonte om stiekem problemen in stand te houden. Daar kan ik moeilijk mee leven, het zou mij uiteindelijk vernietigen. Het is mijn levenshouding om lastige situaties van alle kanten te belichten, er juist heel nauwkeurig naar te kijken, elk detail kan de oorzaak zijn van de narigheid waar je in terecht bent gekomen. Door te “ vluchten “ wordt m.i. het probleem niet opgelost. Door de oorzaak te vinden, kan je werken aan de oplossing . Sommige problemen lossen na verloop van tijd spontaan op, maar daar gaat mijn bovenstaande tekst niet over, dat mag duidelijk zijn. Als ik bij mijn doelgroep ( mensen van elke leeftijd die gelukkig willen zijn ) ondermijningstechnieken zou bespeuren, dan zou ik de tijd nemen totdat het juiste moment er is, waarop ik het gesprek naar een opening van gevoelens zou kunnen leiden. Door met mensen in gesprek te blijven op een ongedwongen manier, openen veel mensen uiteindelijk hun hart, en dat biedt kansen die naar een oplossing en opluchting kunnen leiden. Uiteindelijk zal het goed komen. Daar ga ìk altijd vanuit. Zeker als de interactie zuiver is en de intentie zichtbaar is dat je doel het geluk van die ander is, en daardoor tevens jóúw geluk. Geduld en liefde zorgen voor goede oplossingen. Fijne dag en hartelijk dank weer voor jullie teksten. Liefs .Mieke.

  Beantwoorden
  • Coen Lievaart
   Coen Lievaart zegt:

   Dag Mieke,
   Wat een lef toon je door onvoorwaardelijk je problemen te doorgronden. Mooi om te lezen dat je door jouw openhartige houding je klanten inspireert het hart op hun beurt te openen :-).

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *