Wat niemand weet over het voorkomen van een black-out

Je weet dat je een presentatie kan geven en toch sta je stijf van de zenuwen
Je twijfelt aan je capaciteiten en je vraagt je voortdurend af hoe je bij het publiek overkomt. Je bent zo zenuwachtig dat je vreest een black-out te krijgen. Het liefst wil je wegrennen en nooit meer presenteren.

Presenteren is leuk
Ik weet inmiddels dat het presenteren van een product, dienst of wat dan ook voor iedereen een feestje kan zijn. Je gelooft het misschien nog niet, maar het is echt mogelijk dat jij binnenkort niet kan wachten tot je weer de bühne op mag.
Daarbij is het gelukkig niet nodig om je hele presentatie uit je hoofd te leren. Als het aan mij ligt, behoort dat voorgoed tot het verleden.
Tijdens onze trainingen laten we de deelnemers een papiertje uit een glas halen. Daar staat slechts een woord op. Dat is het onderwerp waar ze zonder enige voorbereiding iets over moeten vertellen. Het leuke is dat iedereen dat kan: spontaan, fris en persoonlijk. Dat geeft hun zelfvertrouwen een enorme boost.

Jij bent jouw presentatie
Presenteer jezelf en stel je kwetsbaar op. Je bent het waard om gezien en gehoord te worden. We vinden echte mensen woest aantrekkelijk …
Ik hoor vaak dat mensen graag naar het Ontbijtnieuws kijken, omdat ik zo lekker gewoon ben. Het handige is dat je altijd jezelf bij je hebt en altijd gewoon kan doen. Dat maakt het bijzonder …
Deel jouw persoonlijke ideeën en ondersteun die met eigen voorbeelden. Voorbeelden zijn beelden die je voor je ziet en die je in geuren en kleuren kan beschrijven. Zo hoef je nooit meer bang te zijn om zonder tekst te zitten …

Dit is het verhaal van Barbara tijdens onze training Succesvol Presenteren
Ze was met een cruiseschip naar Antarctica geweest, waarbij ze met een klein bootje op excursie ging: Onderweg naar een gletsjer drijft er geheel onverwachts een walvis van ongeveer 15 meter ontspannen langs ons bootje. Met een enorme uitademing verstoort de vis de serene rust. Witte mist spuit als een geiser omhoog. Ik voel de warme nevel langs mijn koude wangen en ik ruik een penetrante zoetzure geur. Na deze onverwachtse uitbarsting volgt een weldadig stilte. Alle inzittenden houden hun adem in … bang om dit magische moment te verstoren.

Met dit sterke, persoonlijke voorbeeld zaten wij allen even naast Ineke in het bootje en werden getuigen van haar avontuur.

Onweerstaanbare voorbeelden zijn concreet en specifiek
Het beeld wordt concreet als je vijf simpele vragen beantwoordt: wie, wat, waar, wanneer en waartoe? De zogenaamde 5 w’s.
Met het bedienen van de vijf dimensies (5 d’s) van zintuigen kleur je het beeld in: wat zie, hoor, voel, ruik of proef je? Met deze vragen komt je verhaal tot leven.

Nooit meer in paniek naar adem happen
Neem jezelf als uitgangspunt, dat houdt je optreden persoonlijk en dus aantrekkelijk. Het publiek hangt aan je lippen, krijgt met jou een klik en doet graag zaken met je.
Het eindeloos uit je hoofd leren van een presentatie doe je na vandaag niet meer … Met voorbeelden zie je alles voor je en heb je altijd tekst voorhanden die ertoe doet. Moeiteloos, ontspannen en doeltreffend.
Presenteren is een feest. Mooi, hè?!

1 antwoord
 1. Arnout Drenthel
  Arnout Drenthel zegt:

  Hallo Jan,

  Bijna tussen neus en lippen door geef je 2 x 5 cruciale aspecten van succesvol Storytelling! En het leuke van storytelling is ook nog eens dat het echt leuk is om te doen, in tegenstelling tot het opdreunen van een uit het hoofd geleerd feitenrelaas (spreekbeurt). Dat laatste voelt als een toetst waarop je kunt falen. Een verhaal vertellen is vermaken. En dan is presenteren inderdaad een feest. 🙂

  (Maar… heette de vrouw in het bootje nu Ineke of Barbara?) 😉

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *