Je bent bijzonder; doe bijzonder

Vind jij dat ook zo lekker: een frisse duik in het zwembad, een verkoelend ijsje op een hete zomerdag, griezelen in een spookhuis, uit je dak gaan op je favoriete popfestival, heerlijk wegdromen bij een klassiek muziekstuk, in een warm bad zijgen na een hele dag skiën, of gewoon een liefdevolle aai over je bol?
Het zijn gebeurtenissen die veel mensen aantrekkelijk vinden.

Veranderingen geven je het gevoel dat je bestaat

Ken je die momenten waarop er weinig gebeurt, de verveling toeslaat en je de behoefte voelt aan extra prikkels? Je trekt een zak chips open, checkt Facebook, gaat Netflixen, belt een goede vriendin of je gaat naar buiten voor een frisse neus.

Veranderingen liggen ook aan de basis van een succesvolle presentatie. Je boeit het publiek als je het voldoende prikkelt: je trekt de aandacht met opmerkelijke anekdotes, je inspireert door verrassende inzichten, deelt persoonlijke drama’s, deelt spectaculaire ontdekkingen, of je neemt de luisteraar mee op een denkbeeldig avontuur.

Als je het publiek wilt boeien, moet je ze durven emotioneren

Een presentatie zonder prikkels zal niet raken. Formeel en abstract taalgebruik is onpersoonlijk en houdt je publiek op afstand.  Een succesvol optreden boeit, verrast, verbaast, inspireert of motiveert …
Trap niet in de valkuil door je publiek uitsluitend te informeren. Je publiek komt naar jou om geraakt te worden. En daar heb je emoties voor nodig. Bezorg je publiek kippenvel, hartkloppingen, ontroering of een schaterlach. Hoe? Door verhalen te vertellen die jou zelf kippenvel, hartkloppingen, ontroering of een schaterlach bezorgden. Dat werkt aanstekelijk.

Er is geen ander zoals jij. Door jezelf te zijn, ben je vanzelf bijzonder. Met jouw speciale kwaliteiten en talenten draag je op een natuurlijke wijze bij aan het verrijken van andermans leven. Laat zien wie je écht bent en je bent vanzelf bijzonder.
Rebelse kleding, fluorescerende haarverf, flitsende visitekaartjes of schreeuwende websites zijn vaak een manieren om je achter te verschuilen. Het schept afstand van wie jij bent.

Alleen met een masker op kun je ontmaskerd worden 

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, is een gezegde waar ik en vele anderen mee opgroeiden en daardoor een aversie ontwikkelden tegen afwijkend en bijzonder gedrag. Door angst voor verandering houden veel mensen zich klein en gevangen in een keurslijf.
Het is niet voor niets dat we ons graag conformeren, ons volgens de laatste mode kleden, de nieuwste smartphone kopen en breed gedragen opinies delen. Door ons aan te passen, vallen we minder op en worden we minder op ons ‘anders-zijn’ aangesproken.

Zonder verandering geen vooruitgang

De meeste volwassenen hebben hun ouderlijk huis verlaten, startten een relatie, kregen kinderen en hebben verschillende baantjes gehad. Allemaal veranderingen, die aan de basis liggen van een gezonde groei.

Omdat je deskundig bent op jouw vakgebied, bezit je waardevolle inzichten en vaardigheden waarmee je anderen kunt helpen. Laat zien hoe bijzonder je bent: draag bij aan discussies, blog, vlog, deel je levenslessen en durf stelling te nemen. Dan weten we dat je bestaat en maken we graag gebruik van jouw unieke talenten en kwaliteiten.

Je weet dat er geen ander bestaat zoals jij. Dat maakt je vanzelf bijzonder. Durf jij jezelf te zijn? We leren graag van jouw ervaringen en zijn benieuwd naar je reactie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.