Omdat jij waardevol bent

Als je een presentatie geeft, dan presenteer je automatisch ook een deel van jezelf.  En dat vinden sommige mensen eng. Want als mensen je presentatie afwijzen, dan wijzen ze ook een deel van jou als persoon af. En dat doet pijn. Begrijpelijk dat je deze pijn wilt vermijden.

Uit zelfbescherming doen mensen zich daarom soms iets beter of slechter voor dan wie ze werkelijk zijn. Om afwijzing te voorkomen, houden ze iets op, waarachter ze zich kunnen verschuilen.
Dames vertonen hierom soms meisjesachtig gedrag: giechelend, hoofd schuin naar beneden en licht wiegend met de heup. Een soort neem-mij-vooral-niks-kwalijk-houding. Het oogt aandoenlijk en onvolwassen tegelijk. Hierdoor worden zij minder serieus genomen… en dat is ook stiekem de bedoeling.

Door het dragen van een masker, kun je altijd ontmaskerd worden

Mannen kiezen liever voor nonchalant apengedrag, waarbij zij zichzelf overschreeuwen. Met luide stem en flauwe grappen proberen ze een persoonlijk gesprek uit de weg te gaan. Hierdoor creëren zij een veilige afstand, maar houden zo tegelijkertijd een volwassen ontmoeting buiten de deur.

Uit angst voor afwijzing vertoon je dus inferieur of superieur gedrag. Zo wil je controle op je omgeving houden, met een averechts effect. Je gevoel van eigenwaarde laat je immers door anderen bepalen. Hierdoor blijf je een speelbal van omgevingsfactoren. En dat houdt je onzeker.

Het voordeel van een muur om je hart is dat je nooit geraakt zal worden; het nadeel van een muur om je hart is dat je nooit geraakt zal worden (Tibor)

Minderwaardig gedrag heeft als voordeel dat je je als een slachtoffer kunt gedragen, waardoor je mensen aantrekt die jou willen helpen. Dit zijn mensen met een zogenaamd ‘redderssyndroom’, die jou helpen en zo hun eigen groei naar volwassenheid kunnen ontlopen. Andere voordelen zijn dat je je belemmerende diepe overtuiging dat je zelf weinig voorstelt niet onder ogen hoeft te komen en je angsten uit de weg kunt blijven gaan.

Let wel: aan jezelf voorbij (blijven) gaan, is in feite een soort zelfafwijzing. Een vorm van minachting, waardoor zelfwaardering uitblijft.

Wil jij jezelf op een natuurlijke manier presenteren kom dan de aantrekkelijke feiten onder ogen: er is geen ander, zoals jij. Daardoor ben jij per definitie origineel en heel waardevol. Het zijn jouw waardevolle kwaliteiten en talenten, waarmee je levens van anderen kunt verrijken. Dit geeft bovendien richting, zin en betekenis aan jouw eigen leven. Als je hier geen gehoor aan geeft, dan doe je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving tekort.

Neem jezelf dus mee in al je presentaties, waardoor je presenteert zoals je werkelijk bent. Zo wordt presenteren een stuk eenvoudiger, waar je veel plezier aan beleeft.
Omdat je op deze manier jezelf ook beter leert kennen, ga je jezelf ook aardiger vinden en krijg je automatisch meer zelfvertrouwen.

Een geslaagde presentatie begint niet bij het vinden van het juiste publiek, maar door zelf de juiste persoon te zijn

En misschien wel het allermooiste: hierdoor trek je alleen die mensen aan die op de meest natuurlijke manier bij jou passen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *