Presenteren is als seks
Tijdens seks kan ik mij ongeremd laten gaan. En dat heeft z’n consequenties. Wees niet bang. Ik zal niet in detail treden. Ik wil alleen zeggen dat uiting geven aan mijn opwinding aanstekelijk werkt. Althans dat liet een vriendje zich ontvallen tijdens onze eerste vrijpartij.
Deze herinnering sluit feilloos aan bij een universele wet die ik altijd bij presentaties gebruik: de stemming waarin je verkeert, werkt aanstekelijk op je omgeving. Ofwel opwinding voedt opwinding, verdriet voedt verdriet, plezier voedt plezier… en daar kun je tijdens je presentaties mooi gebruik van maken.
Als jij je aan de wereld durft te presenteren, dan presenteert de wereld zich aan jou!
Als je anderen tijdens je presentatie wilt raken, moet je verhaal een emotionele lading bezitten. Jouw blijdschap, jouw verdriet, jouw boosheid, jouw plezier bepaalt de persoonlijke link met je verhaal. Een persoonlijk verhaal roept emoties op. Hierdoor zal het publiek iets voor je verhaal gaan voelen en omdat jij deel van je verhaal uitmaakt, gaat het publiek ook automatisch iets voor jou voelen. Hierdoor ben je geloofwaardig en wek je vertrouwen. Het vormt een essentiële basis als je constructief wilt samenwerken.
Met feiten informeer je; met emoties activeer je
Een persoonlijk optreden is een vorm van intimiteit die veel sprekers vrezen en daarom angstvallig uit de weg gaan. Vaak met smoezen als: het gaat niet om mij, ik ben niet bijzonder genoeg, het gaat toch om de feiten, mijn emoties gaan een ander niet aan.
Vergeet niet dat door abstract en algemeen taalgebruik je presentatie diepte mist en daardoor oppervlakkig blijft. Je houdt het publiek op afstand en betrouwbare relaties blijven uit. Je verhalen landen het liefst in een bekende context. Verbind je boodschap daarom altijd met de belevingswereld van je publiek. Met name een zakelijk inhoud vraagt een vertaalslag naar de dagelijkse praktijk van je doelgroep.
Ook ik gedroeg me jarenlang, zoals ik dacht dat het hoorde. Ik was afgescheiden van mijn gevoelswereld. Het gebeurde onbewust en ik wist daardoor niet beter. Mijn ouders, de meester en juf vertelden me aan welke verwachting, wensen en sommige eisen ik als kleine jongen moest voldoen. Zo oogstte ik goedkeuring, waardering en respect. Het leidde tot een vertekend zelfbeeld: Ik dacht dat ik technisch was, graag bordspelletjes speelde en van meisjes hield. Ook dacht ik dat ik met een toupet aantrekkelijker was. Jarenlang runde ik tegen mijn zin een psychologiepraktijk. Ik brandde op en raakte depressief. Op mijn dieptepunt leek een hogere macht in te grijpen: dit kan zo niet langer, nu is het genoeg! Ik gaf me over en toen… toen liet ik ruimte voor het antwoord op de magische vraag: waar word ik wél blij van? Het was het startsein voor een persoonlijke ontdekkingsreis naar de ontwikkeling van mijn talenten en een rijker gevoelsleven.
En wat blijkt? Nu ik doe wat ik leuk vind, inspireer ik anderen om mijn voorbeeld te volgen. Ik inspireer mensen via hun presentaties om te doen wat ze leuk vinden en zo hun kwaliteiten ontdekken. Met plezier laat ik ook jou ervaren hoe leuk, makkelijk en waardevol het is om je te presenteren zoals je bent. Zo beken je kleur en draag je inspiratievol bij aan een kleurrijke wereld. Want jouw opwinding werkt aanstekelijk. Net als bij seks!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!