Presenteren vanuit een onuitputtelijke energiebron!

Bij je presentaties ervaar je niet altijd het gewenste energieniveau.
Je ziet tegen je presentatie op, waarmee je je collega’s warm wilt krijgen voor je project; je voelt weerzin om tijdens een vergadering je medewerkers een nare, maar noodzakelijke boodschap te melden; je ligt wakker van een komende pitch waar jij het publiek wilt overtuigen.

Je voelt bij deze presentaties een laag energieniveau; je ziet er tegenop en neigt tot uitstellen… eerlijk gezegd heb je er helemaal geen zin in!
Jouw optreden afblazen vind je geen optie. Je doet het toch en forceert je tot iets wat onnodig veel spanning oproept. Zo creëer je een persoonlijk conflict, waardoor je waardevolle energie verliest.

De meeste mensen gaan de strijd aan met zo’n ongewenste situatie.
Een ‘mag niet-, zal niet- en kan-toch-niet-houding’ staat op gespannen voet met de realiteit van dit moment. Dit frustreert, maakt boos, angstig of zorgt voor paniek; een goed recept waarmee je energie wegloopt, met vermoeidheidsverschijnselen en mogelijke uitputting tot gevolg.

Je overtreedt hiermee een belangrijke natuurwet: ‘de wet van acceptatie’.
Het erkennen en respecteren van deze universele wet zorgt voor een eenvoudige en echte oplossing. Door je over te geven aan de bestaande realiteit, sluit je vrede met het huidige ‘ongewenste’ moment. Houd je aan deze ‘wet van acceptatie’ en blijf verbonden met een krachtige en onuitputtelijke energiebron. Van hieruit werk je constructief aan een voor jou gepaste constructieve oplossing.

Leidinggevende Herman heeft een nare boodschap voor zijn medewerkers:
het bedrijf is failliet verklaard en iedereen staat op straat. De boodschap komt bij zijn medewerkers hard aan en emoties lopen hoog op. Voorheen verklaarde Herman de oorlog aan deze ongewenste situatie, waardoor hij allerminst zijn medewerkers tot steun was. Met deze negatieve houding had hij geen oog voor constructieve vervolgacties.

Door het gevecht met het huidige moment verlies je realiteitszin en verspil je onnodig kostbare energie.
Uit een gevoel van machteloosheid streef je externe macht na. Je verbreekt het contact met jezelf en je verliest je in uiterlijke zaken. Met deze afhankelijke houding groeit je onzekerheid. Je verliest het contact met jezelf en je wordt een speelbal van oncontroleerbare omgevingsfactoren. Wanhoop en paniek liggen op de loer.

Herman ziet in dat het accepteren van een ongewenste situatie niet gelijk staat aan berusting of onverschilligheid.
Vrede hebben met dit moment genereert juist onuitputtelijke energie en versterkt authentieke betrokkenheid.

Geef je onvoorwaardelijk en volledig over aan het enige moment waarop je leeft: NU!
Met deze tegenwoordigheid van geest en een gezonde realiteitszin ben je volledig toegewijd. Alleen zo ben je jezelf en je omgeving tot grote steun!
Of zoals Albert Einstein al zei: ‘Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid.

Zit je niet lekker in je vel, doe dan een eenvoudige en cruciale zelftest en stel de vraag: hoe is mijn relatie met dit moment waarop het leven zich voltrekt? Ga ik met gebalde vuisten het gevecht aan, of sta ik vol vertrouwen en met open armen het leven toe?

2 antwoorden
  1. Ellen de Lange-Ros
    Ellen de Lange-Ros zegt:

    Mooi artikel! Het is knap hoe jullie elke keer een diepere laag onder presenteren kunnen blootleggen, die exact aangeeft waar het om gaat en waarom presentaties soms minder goed lopen. Helemaal eens: onvoorwaardelijk opgaan in het NU is essentieel. Niet alleen voor een succesvolle presentatie, maar ook voor een goed leven.

    Bedankt voor het mooie artikel!

    Beantwoorden
    • Coen Lievaart
      Coen Lievaart zegt:

      Ellen, dank voor je compliment. Het voelt als een bevestiging waar wij voor staan: ‘Stap uit het geforceerd aangemeten keurslijf en neem je échte zelf als uitgangspunt.

      Ik vind jou als businesscoach een mooi voorbeeld dat zacht werken en hard groeien elkaar niet in de weg zitten,…integendeel!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *