Spreekangst los je zo op …!
preekangst los je zo op …!
Spreken in het openbaar is één van onze grootste angsten. Onderzoek bevestigt dat de angst om voor een groep te spreken groter is dan de angst om dood te gaan.
We gaan nog liever dood dan dat we afgewezen worden.
Aan de basis van spreekangst ligt het idee dat je niet goed genoeg bent en de angst dat je daarom afgewezen wordt. Als sociaal wezen is het cruciaal dat anderen ons zien zitten en rekening met ons willen houden.
Gezonde spanning stimuleert een dynamische houding tijdens je presentatie.
Op je benen blijven staan, op je stoel blijven zitten of je hoofd recht op je romp houden; je hebt er spanning voor nodig. Spierspanning ligt aan de basis van ons bewegingsapparaat: zonder spanning zakken we als een plumpudding in elkaar.
Als spanning voldoende stijgt, kan het je presentatie belemmeren en de volgende klachten geven:
- transpireren
- hartkloppingen
- trillen
- blozen of wit wegtrekken
- droge mond
- oppervlakkig of versneld ademhalen
- verspreken
- Merk op en laat je kennen
Het bewust (h)erkennen van klachten werkt ontspannend. Het onderdrukken van klachten is geen oplossing. Liever omarmen dan onderdrukken. Vertel het publiek hoe het met je gaat: Dit vind ik best wel spannend, van de opwinding krijg ik een droge mond, volgens mij praat ik nu te snel. Deel je ervaringen met het publiek, waardoor je ruimte creëert en je er niet alleen voor staat. Het publiek herkent zich in jou en vindt je daardoor sympathieker. Het versterkt jullie onderlinge band, waardoor je je extra gesteund voelt.
- Denk je sterk
Doorzie je belemmerende gedachten en zet ze om in neutrale of stimulerende gedachten. Gedachten als ‘dat lukt me nooit’, ‘ze vinden mij niet interessant’ of ‘straks raak ik m’n tekst kwijt’, zet je om in ‘ik bezit voldoende kennis van zaken’, ‘wat is het ergste wat mij kan overkomen?’, ‘de presentatie is mijn verantwoordelijkheid, wat het publiek ervan vindt is hun verantwoordelijkheid’ of ‘een presentatie mag best spannend zijn’.
Stel je voor hoe jij je publiek op jouw manier informeert, inspireert en motiveert. Om vrolijk van te worden …
- Stel concrete doelen
Besef dat je presentatie nooit een doel op zich is, maar altijd een middel om een gewenst resultaat te bereiken. Stel wat je met je presentatie wil bereiken zo concreet mogelijk voor. Bijvoorbeeld dat je met je presentatie werknemers wilt informeren over de financiële situatie van je bedrijf, of om een gezonde levensstijl voor je doelgroep te promoten, of om je team te motiveren om klanten te behandelen alsof het vrienden zijn.
- Blijf realistisch
We zijn vaak onaardig, vooral naar onszelf. We zijn overdreven kritisch en lijken geen goed te kunnen doen. Met een houding dat er weinig aan onszelf deugd, hebben we vooral aandacht voor wat we tekort komen, wat we niet kunnen, wat niet goed gaat, wat we lastig vinden. Zo’n liefdeloze houding ondermijnt je eigenwaarde; het maakt je extra onzeker en zorgt dat presenteren heel vervelend blijft.
Met voldoende realiteitszin weet je dat je taalvaardig genoeg bent om je elke dag weer kenbaar te maken en zinvolle gesprekken te voeren. Presenteren is in wezen hetzelfde. - Lekker chillen
Ontspannen mensen krijg je niet zo snel gek. Zorg dus dat je lekker ontspannen aan een presentatie begint. Dan kun je een stootje opvangen en is er voldoende ruimte om spanning, chaos en verwarring te incasseren.
Weet dat jouw spanningsniveau aanstekelijk werkt. Met een hypernerveus optreden wordt het publiek ook onrustig. Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen, waarmeee voor aanvang een basis van rust creëert. Adem bijvoorbeeld vier tellen door je neus in en adem acht tellen langzaam door de mond uit. - Gewoon vaak doen
Lopen, fietsen, zwemmen en autorijden leerden we door het vaak te doen. Het zijn uiteindelijk vanzelfsprekende en soepele vaardigheden geworden. Met presenteren is het eigenlijk niet anders.
Als je iets doet wat je spannend vindt, dan wordt het vanzelf minder spannend.
En geloof me, voor je het weet, begin je het leuk te vinden …
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!