Waarom jij goed genoeg bent

Jan en ik weten dat iedereen een boeiend verhaal kan vertellen. En dat met groot gemak en veel plezier. Inmiddels hebben dat duizenden deelnemers aan onze trainingen laten zien. Zonder uitzondering.

En dan denk jij natuurlijk dat jij net die ene uitzondering bent. En daar ben jij dan weer geen uitzondering op. Ook dat weten wij. Want natuurlijk presenteren lijkt voor velen geen vanzelfsprekendheid.

Een presentatie gebaseerd op zekerheid, is een presentatie gebaseerd op angst

‘Ben ik wel interessant genoeg? Wat als ik het antwoord op een vraag niet weet, of erger: wat als ik het helemaal niet meer weet? Want een heuse black-out krijgen, is wel mijn grootste nachtmerrie. En waar laat ik m’n handen en hoe krijg ik in godsnaam mijn zenuwen onder controle? Is m’n verhaal wel boeiend genoeg en hoe kan ik mijn publiek inspireren tot het gewenste gedrag?’

Allemaal vragen waar jij misschien ook mee worstelt. Uit onzekerheid wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Je wilt dat alles perfect verloopt en daarom schrijf je voor de zekerheid je teksten helemaal uit om ze vervolgens uit je hoofd te leren. Of je brengt de tekst terug naar een aantal steekwoorden, maar blijf je toch bang dat je iets zult vergeten.

Misschien lig je er zelfs wakker van en hoop je stiekem op een griepje, zodat een aardige collega het hele circus van je overneemt.

Herkenbaar? Dan is dit het moment om te kijken wat hier eigenlijk écht aan de hand is? Eigenlijk is het heel simpel: je bent als de dood dat je als mens niet voldoet en dat je wordt afgewezen. Niet gek dat velen zich daarom graag achter een PowerPoint-presentatie verschuilen.

Voor de duidelijkheid: aantrekkelijke presentaties zijn persoonlijke presentaties. Verschuilen is dan geen optie. Je moet juist laten zien wie je écht bent. En dat vinden veel mensen eng. Want die dodelijke afwijzing…

Door je niet uit te spreken, word je nergens op aangesproken

Uit zelfbescherming houden we het daarom liever onpersoonlijk en vervallen we in technisch geleuter, irrelevante zijwegen, snel praten, veel slides en veel details.  Of gewoon kort door de bocht met wat loze kreten, zonder je punt te maken. Met als resultaat: een inspiratieloos verhaal met een onoverbrugbare afstand naar je publiek.

Wil je dit destructieve patroon voorgoed achter je laten? Daarvoor moeten we even terug in de tijd. Als kleine dreumes was je ooit afhankelijk van verzorgers die jou warm hielden, behoedden voor gevaar en je voldoende eten gaven. Als kind was je nog niet goed genoeg om voor jezelf te kunnen zorgen. Je deed er daarom goed aan om je bordje leeg te eten, je tanden te poetsen en op tijd naar bed te gaan. Je voldeed je aan hun wensen en zo zorgde je dat zij voor jou bleven zorgen.

Nu we eenmaal volwassen zijn, denken we vaak nog steeds dat we niet goed genoeg zijn en dat we voor onze overleving afhankelijk blijven van de waardering, goedkeuring en respect van anderen. Het is voor sommigen een levenslang draaiende motor om aan de wensen, verlangens en eisen van de omgeving te voldoen. Evolutionair zijn we doodsbang dat we uit de sociale groep verstoten worden en dat we er dan alleen voor staan.  Deze angst voor afwijzing ligt nog voor veel mensen aan de basis van spreekangst. En daarom presenteer jij misschien ook liever zoals het hoort, en daardoor niet zoals je bent.

Als je maar lang genoeg je aandacht naar buiten richt, kom je uiteindelijk jezelf tegen

Als je de behoeften en belangen van anderen boven die van jezelf stelt, blijf je in de schaduw van anderen staan, waardoor jouw volle potentieel niet tot bloei komt. Juist door je unieke kwaliteiten en talenten ben je de ander echt tot dienst en zul je met je presentaties wezenlijk bijdragen. Laat dit moois niet onbenut, want dan doe je niet alleen jezelf, maar ook de wereld tekort.

Laat zien waar je vol van bent, waar jouw hart sneller door klopt. Door jouw heilig vuur zul je anderen verwarmen en is elk optreden aanstekelijk. Dat maakt jou interessant en aantrekkelijk voor jouw doelgroep. De verlammende angst dat je niet interessant genoeg bent, lost dan vanzelf op.

Je hoeft niets te doen om te zijn wie je al bent

Stop met het nastreven van externe macht. Door jezelf als uitgangspunt te nemen, vind jij je authentieke kracht. Word je bewust van je unieke talenten en kwaliteiten en zorg dat zij volwaardig deel uitmaken van jouw product of dienst. Dat maakt je woest aantrekkelijk voor je doelgroep.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *