Wijsheid begint met onwetendheid

Jouw doelgroep heeft moeite om de meerwaarde van jouw product of dienst te zien.
Je vindt het lastig om in het eerste contact interesse voor je product of dienst te wekken. Er lijkt onvoldoende belangstelling voor het sluiten van een deal of het maken van een vervolgafspraak.

Je vraagt je geregeld af, waarom je doelgroep niet wat meer interesse toont
.
Ondanks jouw ongewenste ervaringen verander je niets aan je presentatie. Je doet meer van hetzelfde. Je raakt gefrustreerd en je enthousiasme maakt langzaam plaats voor wanhoop.

Als je kennis bezit geef je antwoorden, als je wijs bent stel je vragen.
Waar zit mijn doelgroep écht op te wachten? Waar maakt mijn klant zich zorgen om? Wat vindt hij belangrijk? Waar heeft hij behoefte aan? Wat is zijn ervaring, overtuiging, gewoonte enz.

Jouw klant is jouw beste leermeester en geeft al-les.
Alleen jouw klanten kunnen informatie geven over hun ervaringen, behoeften, verlangens en dromen.
Jouw niet-(hoeven)weten-houding is hierbij essentieel. Ervaar de kracht van vragen stellen. Als jij meer vragen stelt dan antwoorden geeft, voelt de klant zich aangesproken, wek je meer sympathie en groeit zijn bereidheid om zich met jouw product, dienst of boodschap te identificeren. Door een niet-weten-houding groeit jouw status als expert.

De niet-weten-houding stamt oorspronkelijk uit de gezondheidszorg.
Met oplossingsgerichte therapieën worden cliënten op een positieve manier bewust van hun eigen kracht, vaardigheden, kwaliteiten en talenten. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun keuzes.

Steeds vaker betrek ik met open vragen mijn publiek bij mijn presentaties.
Ik maak mijn doelgroep bewuster van hun eigen behoeften en beoogde doelstellingen. Ik voed hun verantwoordelijkheidsgevoel, nodig uit tot zelfreflectie en stimuleer het leggen van verbanden.

Pas op! Je brein werkt je tegen.
De voornaamste taak van ons brein is gericht op overleven en zal daardoor actief allerlei zaken labelen en mensen in bekende hokjes plaatsen. Het biedt structuur en overzicht. Hoe open minded we ook denken te zijn, stiekem blijven we op zoek naar bevestiging van onze overtuigingen, vooroordelen en veronderstellingen.

Probeer iedere persoon en gebeurtenis als uniek te zien.
Toon oprechte belangstelling. Laat je betrappen op je vooronderstellingen en laat je verrassen door unieke persoonlijke verhalen.

Laat je grootmoedig door de realiteit corrigeren.
Mijn vooroordelen worden door mijn klanten regelmatig geloochenstraft. Bij een nadere kennismaking blijkt een aanvankelijk onverschillig type een enthousiaste en goed betalende klant. Of blijkt een bescheiden en onzeker ogende dame een succesvolle zakenvrouw te zijn.

Met het stellen van vragen stimuleer ik mijn publiek om de voor hen geldende antwoorden te vinden. Hierdoor versterkt ons onderlinge vertrouwen en worden potentiële klanten ontvankelijker voor geboden oplossingen en beloofde resultaten.

Ga ervan uit dat je eigenlijk heel weinig over een ander weet.
Waarom hij zich voelt zoals hij zich voelt, waarom hij zich gedraagt zoals hij zich gedraagt en waarom hij denkt zoals hij denkt.

Het (er)kennen van de behoeften en belangen van je doelgroep legt de basis voor een constructieve en waardevolle verbintenis.
Onbevooroordeeld vragen stellen met een oprechte niet-weten-houding maakt de kans op (verkoop)succes een stuk groter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *