De onzin van jezelf worden

Wie wil het nou niet… jezelf worden?!

Jezelf worden bereik je niet zomaar… daar moet je wel wat voor doen.

Onze behoefte aan authenticiteit lijkt onvervulbaar en is een goudmijn voor uitgevers. Er bestaat een niet aflatende stroom aan zelfhulpboeken met verleidelijke titels als:

  • Jouw eerste miljoen
  • Je streefgewicht in drie stappen
  • Leven in overvloed
  • Natuurlijk leiderschap

Heb je hier niet genoeg aan? Dan staat er een heel leger aan coaches, goeroes en psychologen voor je klaar, met een grote variatie aan exotische middelen: meditatie, yoga, rebirthing, reiki, shiatsu of lachtherapie. Vind je mindfullness al te mainstream? Schuif dan aan bij het trendy Ayawaska theekransje.

Het is big business en dat blijft zo. Want jezelf worden is onmogelijk! Omdat je al jezelf bent. Nu, altijd en overal.

Veel mensen jagen de illusie van zichzelf worden na. Sommigen zelfs een leven lang.  Als je jezelf wilt worden, dan bedoel je eigenlijk dat je iemand anders wilt zijn:  je vindt jezelf te dik,  te lelijk, te kaal, te onzeker, te kwetsbaar, te oud, te minderwaardig, te afhankelijk, te …

Je vindt jezelf niet goed genoeg. Je vreest dat je ooit door de mand valt, waardoor anderen zien dat je niet bijzonder genoeg bent.

Het veroordeelt je tot een eindeloos gevecht … met jezelf.

Life is what happens to you, while you’re busy making other plans (John Lennon)

Hou jezelf niet langer voor de gek en zie voor altijd in dat je al jezelf bent.

Streef jij bij het geven van een presentatie ook naar zekerheid? Dan wil je vast het liefst alle antwoorden weten op onverwachte vragen, vrees je het kwijtraken van je tekst of wil je voorkomen dat je gaat blozen of je stem of knieën gaan trillen.

Daarbij ontkennen velen hun natuurlijke kwetsbaarheid. Ze vrezen dat ze bij gevoelige onderwerpen door emoties overmand worden. Ze houden het liefst de regie over hun gevoelens. Want emoties die je overvallen, maken je zwak.

Anderen laten hun stemming van de techniek afhangen.  Voor de kwaliteit van je presentatie ben je afhankelijk van hulpmiddelen als PowerPoint,  microfoon of verlichting. Geforceerd houd je alles onder controle en probeer je elke verrassing uit te sluiten.

Bij onze presentatietraining nemen we de realiteit als uitgangspunt: zolang je leeft ben je onzeker, kwetsbaar en afhankelijk.

Daarom bieden we alle ruimte aan onzekerheid, kwetsbaarheid en afhankelijkheid.  Gek genoeg blijken het ook nog eens de belangrijkste kernwaarden voor een succesvolle presentatie.

Een presentatie gebaseerd op zekerheid, is een presentatie gebaseerd op angst

De enige zekerheid die je hebt, is dat alles onzeker is. Leven staat gelijk aan veranderen. Het heeft allerlei (leuke en minder leuke) verrassingen voor jou in petto. Stel dat je voor aanvang van een voetbalwedstrijd de uitslag al kent. Dan is er geen bal aan. Dat geldt ook voor het verloop en plot van een film of boek. Toon lef en sta onzekerheid toe. Het werkt ontspannend en blijkt een bron van creativiteit.

Hoe kwetsbaarder je je opstelt, hoe minder kwetsbaar je wordt

Als persoon ben je het instrument dat de kwaliteit van je presentatie bepaalt. Wees eerlijk en toon je emotionele betrokkenheid bij het onderwerp. Hierdoor wek je vertrouwen en is je optreden geloofwaardig.
Kwetsbaarheid tonen werkt ontwapenend en is een probaat middel tegen weerstand in het publiek.

Voor het succes van je presentatie blijf je altijd afhankelijk van de bereidheid van je publiek om je ergens in tegemoet te komen: het delen van je mening, het afnemen van je product of dienst.
Erken dat je voor je presentatie afhankelijk bent van fysieke omstandigheden (licht, geluid, temperatuur).
Als je je blindstaart op het probleem, dan houd je de oplossing verborgen. Laat de overtuiging dat het anders had moeten zijn los. Met een ontspannen pas op de plaats valt de gewenste oplossing je vaak toe.

Succesvol presenteren gaat over je onzeker en kwetsbaar mogen voelen en weten dat je voor het verloop van je presentatie  afhankelijk blijft van de situatie, omstandigheden en het publiek waaraan je je bloot stelt.

Als je de realiteit onvoorwaardelijk verwelkomt, dan beweeg je mee met wat is en ben je in flow.

Ga jij voor zekerheid of ga jij voor persoonlijke groei?

We leren graag van jouw ervaringen.
Je kunt hieronder reageren.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *