Durf jij gezien te worden?

Ken je dat? Schaamte om wat je zegt, om hoe je eruit ziet, om hoe je je gedraagt, of om wat je niet kunt? Ik ervaar het nog elke dag als ik onder de mensen ben.
Schaamte is een diepgewortelde emotie en is een angst voor afwijzing om wie je écht bent.

Waar navigeer jij op: signalen vanuit jezelf of signalen vanuit je omgeving?

Het najagen van goedkeuring, waardering en respect is een strategie om afwijzing te voorkomen. Je probeert te voldoen aan verwachtingen, wensen en behoeften van anderen. Je neemt signalen uit je omgeving als uitgangspunt.

Je komt jezelf tegen, als je aan jezelf voorbij blijft gaan

Zolang je de boel gunstig stemt, blijf je zelf buiten schot, is je onbewuste redenering. Je verbreekt het contact met jezelf en daardoor ben je een speelbal van omgevingsfactoren. Je bent jezelf ontrouw en dat maakt je nog onzekerder, waardoor je nog harder bevestiging nastreeft. Het blijkt een neerwaartse, energieverslindende en uitputtende spiraal.

De wereld is alleen mooi, als je vrede hebt met de wereld in jezelf

En wat als je de boel nu eens radicaal omgooit? Dat je elke presentatie als een gelegenheid ziet, om zonder opsmuk te laten zien wie je bent? Door je niet anders voor te doen, zal je presentatie natuurlijk, ontspannen en vanzelfsprekend verlopen.

Je publiek wil altijd graag weten waar jouw informatie vandaan komt, wat de oorsprong ervan is en hoe die informatie zich verhoudt tot wie jij als persoon bent. Wat motiveert jou om met deze boodschap te komen? Waaruit blijkt dat jij boodschap aan je boodschap hebt? Je presentatie wordt hierdoor geloofwaardig en zal vertrouwen wekken.

Veel communicatietrainers zien daarentegen het geven van een presentatie als het leveren van een prestatie, waar je moeite voor moet doen. Ik hoor ze zeggen dat je podiumangst moet overwinnen en dat je je publiek moet veroveren. Ik zie dit als een energieverslindend trucje, waarmee je jezelf uitput en juist de afstand tot je publiek vergroot. Je bereikt hierdoor juist een averechts effect.

Stel je kwetsbaar op en je wordt minder kwetsbaar

Jezelf kwetsbaar opstellen vinden veel mensen eng. Ik hoor vaak opmerkingen als: ‘Ik handhaaf graag een professionele scheiding tussen werk en privé’, ‘het publiek is niet in mijn gevoelsleven geïnteresseerd’, ‘een kwetsbaar optreden is zweverig en daardoor niet professioneel’.

Als je wilt dat mensen jou (beter leren) kennen, moet je jezelf laten kennen. Ben je bang dat je dan gekwetst wordt? Weet dan dat kwetsbaarheid de volgende kwaliteiten bezit met onschatbare waarde:

  • Verwelkomen: je voedt realiteitszin, als je elke situatie neemt zoals die zich voordoet.
  • Ontmoeten: je staat open voor echte ontmoetingen, als je geen voorwaarden stelt aan hoe mensen zich zouden moeten gedragen.
  • Aanwezigheid: door de focus op het hoe het nu is (heden), word je niet geplaagd door spijt uit het verleden of angst voor te toekomst.

Hoe moedig ben jij? Hoever ga jij om door je doelgroep gezien te worden, zoals je bent? In hoeverre ben jij bereid om jouw persoonlijke gedachten en gevoelens met het publiek te delen? Ik ben erg benieuwd naar jouw visie en ervaringen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *