Presenteren zoals je bent, wat is dat eigenlijk?
‘Kijk me aan als ik tegen je praat, maak eerst je huiswerk af en eet je bord leeg.’ Dit waren opvoedkundige bevelen die ik vroeger van mijn moeder kreeg. Later werd dit aangevuld met: ‘Drink niet te veel, kom op tijd thuis en wanneer doen we weer ’s wat leuks samen…?’
Het zijn dwingende verzoekjes en sociale regeltjes. Voor onze eigen bestwil, denk je. Je aanpassen, daar is niks mis mee. Met de ander rekening houden al helemaal niet. Maar pas op: soms pas je je te veel aan en ga je aan jezelf voorbij. Bijvoorbeeld: naar een verjaardag van je neefje, terwijl je liever met een goed boek op de bank thuis blijft, in loondienst blijven, terwijl je liever voor jezelf begint, bij je afhankelijke zielige partner blijven, terwijl je aan alles voelt dat het tijd is om voor jezelf te kiezen.
Leven zoals je denkt dat het hoort in plaats van leven zoals je bent. Je meer aanpassen dan goed voor je is. Het is slecht. Vooral voor je gezondheid.
Als je aan jezelf voorbijgaat, kom je nooit in verbinding met de ander
Mensen passen zich vaak te veel aan. Ook wanneer ze een presentatie geven. Bijvoorbeeld: als je meer informatie geeft dan de tijd toestaat, je een product presenteert waar je niet achter staat of waar je te weinig van afweet, je zonder voorbereiding opeens een presentatie van je zieke collega overneemt. Presenteren zoals het hoort in plaats van zoals je bent. Ook dat is ongezond.
Liever gezond afwijken dan ongezond aanpassen
Houd voldoende rekening met je omgeving, maar behoud je eigenheid. Maar hoe vind je die natuurlijk balans? Ofwel: in hoeverre mag je afwijken en waar ligt de grens?
De juiste balans toets je op gevoelsniveau. Jouw eigen gevoel welteverstaan. Maar hoe doe je dat? Durf jij op je gevoel af te gaan? Vertrouw jij op je innerlijke kompas?
Op het gebied van jezelf presenteren kreeg je als kind van huis uit de nodige bagage mee: ‘Doe dit, laat dat, denk hieraan, houd daar rekening mee!’ Genadeloos afgericht en gevangen in een onnatuurlijk keurslijf. Zo ben je voorspelbaar, handelbaar en inzetbaar voor zaken die volwassenen voor je hebben bedacht.
Misschien heb jij ook zo’n voorgeschiedenis en ondervind jij hiervan ook de kwalijke gevolgen: een laag zelfbeeld, chronische angst voor afwijzing en de hardnekkige overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Dan is het de hoogste tijd om die kinderlijke afhankelijkheid voorgoed achter je te laten.
Groei begint aan het einde van je comfortzone
Voel jij je soms ongemakkelijk? Dat is het moment om jezelf deze serieuze vragen te stellen: Presenteer ik mezelf anders dan wie ik ben? Blijf ik met iemand omgaan, van wie ik eigenlijk afstand moet nemen? Doe ik werk dat mij niet vervult? Ofwel: doe ik ongezonde concessies? Het zijn directe vragen met soms verrassende, confronterende of pijnlijke antwoorden.
Kom uit de kast en ontdek wie je werkelijk bent. Werp je hart over de hindernis en de rest zal vanzelf volgen. Want de reis naar natuurlijk presenteren voert altijd van je hoofd naar je hart.
Durf jij je hart te volgen? Wat ben jij anders gaan doen, waardoor je nu meer jezelf bent? En wat heeft jou dat opgeleverd? Ik ben erg benieuwd.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!