Een belangrijke les van Bob de Boxer over succesvol presenteren

Geconcentreerd doe ik m’n boekhouding achter de computer. Bob de Boxer, onze hond, staat achter mij met haar rode bal in haar bek. Ze wil dat ik de bal verstop, zodat ze kwispelend op onderzoek uit kan. Je doet haar geen groter plezier.
Achter mij voel ik haar grote, bruine ogen om aandacht vragen. Dit komt ongelegen. Tegen beter weten in, probeer ik haar te negeren. Met deze onbedoelde aandacht motiveer ik juist haar speeldrift: ze drukt nu zachtjes de bal tegen mij aan. Vanuit mijn ooghoeken zie ik haar staart kwispelen en hoor ik een theatraal piepje. Ik vind haar opdringerig, maar vooral heel aandoenlijk. Zoveel charme … ik blijk er niet tegen bestand en geef me graag gewonnen. Voor even vieren we samen het leven met de rode bal als middelpunt.

Aandacht is als een haardblok dat het vuur doet oplaaien

Deelnemers aan onze presentatietrainingen richten vaak hun aandacht op wat ze niet willen: als ik m’n tekst maar niet vergeet, als ze maar geen kritische vragen stellen. Ik wil niet gaan stotteren, blozen of trillen.
Ons brein kan zich niets bij de woordjes niet of geen voorstellen. Daardoor voed je objecten waar niet of geen aan gelinkt zijn. Een grote kans dat je juist gaat stotteren, blozen, trillen of met een mond vol tanden staat.
Velen kennen het mechanisme: denk niet aan een roze olifant uit het boek van Sarah Gagestein:

Alles wat je aandacht geeft groeit
(dus ook wat je niet wilt)

Tussen mensen werkt dit net zo. Probeer maar eens in gedachten van iemand los te komen. Geheid dat je degene als een magneet aantrekt.
Ken je die mensen, die aan één stuk doorratelen over hun ex: hij is als lucht voor me, ik wil er niets meer mee te maken hebben, ik ben er écht helemaal klaar mee …
Deze paradoxale houding klinkt uitermate ongeloofwaardig en doet sterk vermoeden dat ze stiekem hopen op een hereniging.

Wil je aan iemand vast blijven zitten? Probeer er dan van los te komen

Een meesterlijk voorbeeld van iemand aantrekken waar je los van wilt komen, is de hilarische parodie op Annemarie Jorritsma (voormalig burgemeester van Almere) in contact met Rutger van Castricum (verslaggever van Powned nieuws).

schermafbeelding-2016-11-15-om-09-51-40

 

Wil jij ergens naartoe of wil je ergens vandaan…?

 

Ben je (stiekem) bang voor persoonlijke groei? Dan is de kans groot dat je de focus houdt op wat je niet wilt en dat je problemen blijft voeden.
Zie jij persoonlijke groei als je geboorterecht? Kom dan uit je comfortzone en richt je aandacht op wat je wel wilt.

Jouw stappen naar succes:

Betrap je op de woordjes niet en geen en onderzoek waar je ongewild energie in stopt.

Wil jij winnen, of wil je niet verliezen?

Stel een aantrekkelijk doel met een gunstig perspectief. Als je weet waar je naartoe wilt, gebruik dan vaker de woordjes ja en wel.

Ik wens je veel succes en vooral plezier bij je persoonlijke ontdekkingsreis. Hou me op de hoogte van je avonturen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *