Koekjes van eigen deeg,…maar dan onweerstaanbaar!

Bij een presentatie ben je in beeld en kun je tegelijk afwezig blijven.
Als de stemming waarin je verkeert en de houding die je aanneemt niet met je presentatie overeenkomen, is er een gebrek aan tegenwoordigheid. De zaal raakt afgeleid, wordt onrustig en neigt het contact met jou te verbreken.

Je begint bijvoorbeeld met een ongepast verbaal aanloopje:
“ik ben gevraagd om…, ik wil het vandaag hebben over… , ik ben gekomen om…”. Met deze zinnen geef je aan (nog) niet volledig aanwezig te zijn. Je bent onvoldoende verbonden met je motiverende kracht.

Je verbonden voelen met jouw publiek is het recept voor een succesvolle presentatie.
Het publiek heeft aandacht voor jouw verhaal, neemt jouw oproep in overweging en vereenzelvigt zich met jouw boodschap.

Voor aanvang check je of je ‘recht van spreken’ hebt.
Je checkt jouw behoefte om je product, dienst of boodschap te willen presenteren. Als het goed is, ben je vol van wat je wilt presenteren. Je trappelt van ongeduld om je publiek onder ogen te komen. Je verkeert in een vermogende stemming. Je houding is aantrekkelijk. Nog voordat je een woord zegt, ben je al in beeld en daardoor sfeerbepalend. Door jouw houding en stemming ben jij van invloed op de houding en stemming van je publiek.

Als klein jochie bakte ik zelf koekjes.
De voorbereiding van een receptje uitzoeken, ingrediënten kopen, deeg kneden, de bakplaat met vormpjes vullen vond ik heel leuk om te doen. De geur van versgebakken koekjes verspreidde zich door ons huis. Dit maakte mij nog enthousiaster. Ongeduldig keek ik door het raampje van de oven. Als ik de nog warme koekjes te vroeg wilde keuren, verbrandde ik soms mijn mond.
Ik verheugde mij op het moment, waarop ik vol trots aan familie en bekenden mocht presenteren. Mijn enthousiasme werkte aanstekelijk. Met de schaal koekjes enthousiast in mijn handen geklemd trok ik de aandacht van alle aanwezigen. Met de presentatie van mijn koekjes liep bij mijn gasten het water in de mond. Niemand van het gezelschap haalde het in z’n hoofd om zo’n heerlijk koekje aan zich voorbij te laten gaan. Met een hap van mijn koekje proefde men de verwachtingsvolle sfeer, mijn enthousiasme en oprechte gastheerschap.

Dus voordat jij het podium betreedt, trappel je enthousiast van ongeduld om jouw publiek van iets waardevols te voorzien.
Je weet dat wat jij presenteert een waardevolle bijdrage is, waar jouw publiek behoefte aan heeft. Vol verwachting stelt het publiek zich open voor jouw boodschap. Je verwantschap met jouw product, dienst of boodschap is groots en oprecht. Nu heb je recht van spreken en verdien je een enthousiast publiek.

Met hartstocht draait het om jullie samen.
Jij draagt bij, de ander neemt in ontvangst. Zo is er sprake van wezenlijk contact.
Luister en zie hoe het de ander vergaat. Blijf je bewust van de stemming en houding van jouw publiek. Met belangstelling, accepteren en erkennen, nodig je de ander uit. Nadat de ander zich voor jou openstelt, kun jij tot die ander toetreden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.