Laat zien wie je bent…nu het nog kan

Had ik mijn leven maar op mijn eigen manier geleid en niet het leven dat anderen van me verwachtten. Het is het meest gegeven antwoord door ouderen op hun sterfbed op de vraag: Waar heb je het meest spijt van? (‘The Top Five Regrets of the Dying’ van een palliatieve verpleegkundige Bonnie Ware).

Wat zou jij nog willen doen, als je nog 1 jaar te leven had? Hoe wil jij dat nabestaanden jou herinneren en wat zou je willen dat ze op je begrafenis over je zeggen? Het zijn vragen waardoor je jezelf écht leert kennen.

Zolang ik leef, wil ik sterven van geluk (Harry Jekkers)

Weet wat jou mateloos kan boeien, waar jij je helemaal in kan verliezen en waar we je ’s nachts wakker voor mogen maken. Doe waar je energie van krijgt. Je blijkt er vaak ook nog eens heel goed in te zijn. Het is waar jij voor in de weg bent gelegd en waar je anderen met je kwaliteiten en talenten mee kunt helpen. Zo geef je zin aan je eigen en andermans leven. Het blijkt dat die anderen jou daar ook nog ruim voor willen betalen. Dit is marketing in een notendop.

Zonder de dood voor ogen, wanen de meesten van ons zich onsterfelijk en kabbelen we voort in een weinig verheffende sleur. En voor je het weet, behoor je zelf tot de groep mensen die spijt heeft van een leven dat niet dat van hen was. Wacht niet langer op je doodsvonnis dat jou tot leven wekt. Stel nu gezonde prioriteiten en vul je tijd zo optimaal mogelijk in.

Vraag niet of er leven na de dood is, maar of je leeft nu je nog niet dood bent (Osho)

Jij kent vast die duivelse zinnetjes in je hoofd: Ben ik wel interessant genoeg? Wie zitten er op mij te wachten? Hier ben ik te jong of te oud voor, anderen kunnen dit veel beter dan ik, stel dat het niks wordt… Het zijn ondermijnende dooddoeners die alle levensenergie in de kiem smoren.

Je zult het niet geloven, maar mensen snakken naar jouw verhaal. Ze hangen aan je lippen als je oprecht vertelt over je worsteling met het leven. Hoe jij onderuit ging en daarna weer sterker opstond. Als levenskunstenaar besef je wat je inspireert en wat je blij maakt.

Het leven is een avontuurlijke reis met jezelf als bestemming

Je levensverhaal verklaart je tot ervaringsdeskundige. Het maakt je geloofwaardig en wekt vertrouwen. Je doelgroep herkent zich in jouw verhaal en voelt zich daardoor gesteund. Als ervaringsdeskundige help je met je opgedane competenties anderen verder. Net als een voetbalster, succesvolle ondernemer of unieke fotograaf voel je de behoefte om je toegevoegde waarden aan de wereld te schenken. Het wordt jouw herkenbare signatuur.

Ga jij het avontuur aan op je ontdekkingsreis van presenteren zoals het hoort naar presenteren zoals je bent? En vergeet niet: de meest invloedrijke persoon uit jouw leven ben je zelf. Dus trek eens wat vaker gezamenlijk op.

9 antwoorden
 1. Ton
  Ton zegt:

  Dag Coen en Jan, Ik lees dit verhaal en herken het allemaal. Ondanks een eerdere burn out is het nog altijd lastig om je leven zo in te richten als je wilt. Raar is dat ik alle bovenstaande dingen uitdraag en (ongevraagd dat) advies geef aan anderen. Wel is het vaker zo dat je naar het verstrijken van de jaren telkens iets meer beseft wat er toe doet. We proberen dan toch ook maar te beseffen en te doen dat we het doen vanuit en voor onszelf en dat het ons gelukkig maakt. Voor de mensen die je helpt er te zijn zonder dat er iets voor terug hoeft of weten dat niet iedereen (misschien wel niemand) zo reageert als je zelf. Jezelf de spiegel voor houden en aandacht geven aan jezelf is dus belangrijk. Geniet !

  Beantwoorden
 2. Heidi
  Heidi zegt:

  Beste Coen, dank voor de nieuwsbrief. Ook ik haal telkens iets moois uit jouwn/ jullie verhalen. Zo prachtig verwoord. Mijn dochter en ik spreken als ervaringsdeskundigen ,zij als een vrouw met PPD. ( PANIEK, PSYCHOSE, DELRESSIE) en ik als mantelmama. Als ik nog een jaar te leven had zou ik hier graag mee doorgaan om anderen te helpen overwinnen. En ik zou heel graag bij willen leren over het leven zelf. Heel veel liefs Heidi.

  Beantwoorden
  • Coen Lievaart
   Coen Lievaart zegt:

   Jij en je dochter zijn een ijzersterk koppel dat de wereld veel te bieden heeft. Wat een dankbaarheid zullen jullie ervaren door de steun die je tot anderen bent. Jullie zijn een mooi voorbeeld voor anderen .

   Beantwoorden
 3. Mariëtte Feenstra
  Mariëtte Feenstra zegt:

  Ja, ervaringsdeskundige! Die was ik dus even vergeten.
  Deskundigheid doorgeven vanuit eigen ervaringen, hoe mooi is dat! Ik merk dat ik twijfel aan mijn deskundigheid, ik zoek altijd naar iets dat dit kan aanvullen. Maar als ervaringsdeskundige kan je geen tekort hebben, daar is ook geen opleiding voor.
  Wat zou ik dus gaan doen als ik nog 1 jaar te leven had? Doorgeven aan anderen wat ik in dit leven heb ervaren!

  Beantwoorden
 4. Madelon
  Madelon zegt:

  Ik lees eigenlijk altijd jouw verhalen. Prettig geschreven en ik haal er altijd iets uit. Ook nu weer. Ik heb twee banen op dit moment. Mijn ‘oude’ werk en mijn ‘nieuwe’ werk. Kiezen durf ik nog niet. Bang om het oude vertrouwde los te laten en het nieuwe onbekende te omarmen. Dit verhaal hielp, want wat zou ik kiezen als ik nog maar 1 jaar had? Het nieuwe! Groet Madelon

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *