Je schaduwzijden oplossen? Zet ze in het zonnetje!

Ze laten je niet uitpraten of ze reageren niet op wat je zegt. Je vindt dat ze geen rekening met je houden en je voelt je onbegrepen.  Omdat je denkt dat het aan de ander ligt, voel je je afhankelijk en machteloos.

Kijk eens naar jezelf
Je vriendin stelt voor om bij je langs te komen. Je stemt in, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt, of je zegt met een vlak gezicht dat het prima met je gaat. Of je forceert jezelf tot een bezoekje aan je ouders op Vaderdag, terwijl je liever met een koel biertje samen met vrienden op een zonnig terras zit …

Ook op je werk doe jij je anders voor
Je houdt een presentatie en je vraagt je af of het interessant is wat je zegt en of het publiek wel op jou zit te wachten. Je denkt dat ze op je neerkijken en ze vast iets beters te doen hebben.

Wat je zegt of doet komt niet altijd overeen met wat je denkt en voelt. Het komt allemaal voort uit de overtuiging niet goed genoeg te zijn en de angst dat ze je zullen afwijzen.

Wat je verbergt
Al zijn ze niet direct zichtbaar, mensen reageren sterk op jouw overtuigingen, waarden en normen en (voor)oordelen. Omdat je gedrag tegenstrijdig is, schiet het z’n doel voorbij. Het maakt je publiek onrustig, hun gedachten dwalen af en ze verbreken vroegtijdig het contact met jou.

Met zelfonderzoek breng je persoonlijk ongemak aan het licht.
Geef ruimte aan bijvoorbeeld irritatie, frustratie, onmacht of teleurstelling en het zal vanzelf oplossen.
Zet je schaduwzijden in het zonnetje en zie wat er van jou verwacht wordt.

Jacqueline twijfelt tijdens een interview aan haar capaciteiten en vraagt zij zich voortdurend af of ze wel competent overkomt.
Haar verdeelde aandacht zorgt voor verdeelde energie, waardoor haar boodschap onzeker overkomt. Zelfonderzoek maakt haar bewust van haar gevecht met haar belemmerende gedachten. Ze staakt de strijd en richt haar focus op het ‘gewoon’ doen waar ze goed in blijkt: deskundig informeren over haar vakgebied. Dit versterkt haar zelfvertrouwen.

Mark slikt de spanning in zijn keel weg tijdens een gesprek met zijn leidinggevende. Wegslikken is een vorm van onderdrukken en laat de emoties niet verdwijnen. Emoties gaan ondergronds en steken op een onbewaakt ogenblik alsnog de kop op. Na grondig zelfonderzoek biedt Mark volledige en onvoorwaardelijke ruimte aan zijn emoties. Emoties laten stromen is een echte oplossing.

Petra
erkent dat zij zich in het bijzijn van collega’s geremd voelt om bij het koffiezetapparaat duidelijk haar mening te geven. 
Haar tweeslachtige houding uit zich in het heen en weer wiebelen. Na dit inzicht verdeelt zij haar gewicht bewust over beide benen en haar mening klinkt evenwichtiger. Tot haar grote verrassing hebben collega’s aandacht voor haar en reageren zij op haar boodschap.

Oei, …ik groei
Het menselijk mechanisme staat in dienst van jouw constructieve groei. Achterhaal de waardevolle boodschap van je fysieke en emotionele signalen en erken wat je te doen staat. Spannend? Zeker! Want emoties waar je vanaf wilt, daar kun je niet omheen, … daar moet je altijd doorheen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *