Wat Martien ons kan leren over succesvol presenteren

Na het behalen van de TelevizierRing kan Nederland niet meer om hem heen: de flamboyante kasteelheer Martien Meiland. Zijn optreden als hysterische huis-tuin-en-keuken-doe-het-zelver boeit mij en vele Nederlanders. Zijn ongeremde enthousiasme, slapstickachtige acties, vrolijke doorzettingsvermogen en hysterische motoriek blijken de ingrediënten voor vermakelijke televisie.
Hij is luid, hysterisch en gruwelijk vermoeiend. Van een vloekende zenuwpees transformeert hij net zo makkelijk naar het meest vrolijke ei op aarde.
Maar bovenal is Martien indrukwekkend echt. En daarom smullen miljoenen Nederlanders van hem. Echtheid is ook het hoofdbestanddeel van succesvol presenteren.

Schoonheid verschijnt, waar je filter verdwijnt

Bij het zien van de hilarische scènes om en rond het chateau zie ik gelijkenis met mijn oude tv-held Frank Spencer in de televisiereeks ‘Some Mothers Do ‘Ave ‘Em’. Een uiterst onhandige en onnozele jongeman die alles compleet in het honderd laat lopen en iedereen in zijn omgeving tot razernij brengt, behalve zijn vrouw Betty die in hem blijft geloven.
Met dit verschil dat Martien niet acteert en hij apart slaapt van zijn geliefde Erica.

Als je niets ophoudt, kan je niets ontnomen worden. Dat is een van onze oplossingen, die Jan en ik tijdens onze presentatietrainingen uitdragen. Martien is hiervan een lichtend voorbeeld. Hij presenteert zich zoals hij is. Zonder concessies. Wat je ziet, is wat je krijgt. Hij ontneemt ons elk wapen om hem te kunnen ontmaskeren. Ik zeg: ‘Een ontwapenend optreden in zijn schoonste vorm’.
Aan de basis van spreekangst ligt de angst voor afwijzing. Je hebt dan het idee dat je niet goed genoeg bent. Het is een gebrek aan zelfacceptatie.

Angst is nieuwsgierigheid die nog in de kast zit (Loesje)

Onderstaande uitspraken van Martien raken de kern van ons bedrijf: ‘Van presenteren, zoals het hoort, naar presenteren zoals je bent.

Ik doe alleen wat ik leuk vind’
Martien komt misschien wat onhandig over. Met zijn ongeremde enthousiasme verbouwt hij samen met zijn vrouw Erica een bouwval tot een prachtig kasteel. Het bevestigt de regel dat als je doet wat je leuk vindt, dat je daar heel goed in blijkt te zijn. Geef ruimte aan wat je niet kunt laten. Het is je toegevoegde waarde, waardoor je kwaliteiten en talenten tot bloei komen.

Laat je leven kleuren’
Een kleurrijk bestaan is nooit saai. Als je alles tot in detail voorbereidt, sla je het leven plat. Martien illustreert dit met een bezoek aan Mc. Donald’s als hij verontwaardigd uitroept: ‘Geen wijn bij MacDonald’s?, dan hoef ik niks. Kom maar’.
Martien laat zien dat mislukken zoveel leuker is dan nooit proberen. Het uitbannen van alle risico’s, is misschien wel je grootste risico.

‘Ik ben mezelf en dat altijd al geweest’
Dit raakt de essentie van Martiens oorspronkelijk voorkomen. Conformeer je op een ongezonde manier aan allerlei maatschappelijke verwachtingen en je ware zelf raakt op de achtergrond. Werp, zoals Martien, je hart over de hindernis, zodat de rest vanzelf volgt. Ontdoe jezelf van het benauwde keurslijf en presenteer jezelf in alle vrijheid. En haal je schouders op voor mensen die dat niet op prijs stellen.

6 antwoorden
 1. Linda Broers
  Linda Broers zegt:

  Beste Coen,

  Op LinkedIn las ik een reactie op jouw mening, dat Martien anders is als de camera’s uit zijn. Dat het een typetje is. Zelf denk ik dat mensen zien wat ze willen zien. Ik zie nl. niet alleen maar een hysterische Martien. En ben je echt hysterisch te noemen, als je gewoon puur jezelf bent? Ben je “anders” dan de doorsnee mens, heeft men altijd commentaar. Als je de hele serie echt bewust kijkt, zie je tussendoor ook een rustigere, serieuze Martien. Hij kan mopperen, maar tijdens het mopperen, pakt hij alles met beide handen aan en gaat positief weer door. Wat een energie heeft die man! Hoe ze allemaal met elkaar omgaan veel lol, elkaar recht voor z’n raap zeggen wat ze ervan vinden en denken, even schelden en schreeuwen, daarna weer normaal met elkaar omgaan en weer door met de drukke dagelijkse bezigheden. En hoe het hele gezin ook met Nadège omgaat, haar in hun gezin opnemen. Heerlijk om naar deze pure mensen te kijken!

  Groet,
  Linda

  Beantwoorden
  • Coen Lievaart
   Coen Lievaart zegt:

   Mensen uit zijn directe omgeving bevestigen dat hij zichzelf is, en geen typetje speelt. Mensen die hier aan twijfelen staan verder van hem af, of kennen hem alleen van tv.
   Mooi om te zien hè Linda, hoe hij in het nu leeft en daardoor niet piekert over wat komt of door moppert over wat geweest is.

   Beantwoorden
 2. Christiaan
  Christiaan zegt:

  Zoals ze in Engeland bij Strictly Come Dancing altijd zeggen: It’s not my cup of tea.

  Dat heb ik dus met Chateau Meiland.

  Ik kijk liever naar de prachtige ontroerende programma’s over daklozen door Beau.

  Beantwoorden
 3. Marion Brouwer
  Marion Brouwer zegt:

  Beste Coen en Jan,

  Zoals jullie Martien Meiland presenteren, is exact mijn idee over deze heerlijk man. Elke week weer een parel op de TV. Zijn dochters zijn ware kloontjes van hem, zij het iets minder hysterisch. Het is een stel mensen om van te smullen. Zó vliegen Erica en Martien elkaar in de haren (als er weer eens iets gebeurt of gedaan wordt waar M het niet mee eens is), waardoor je denkt dat er slaande ruzie komt, en 2 seconden later is de toonzetting volledig 460 graden om. Verbijsterend.
  Een absoluut hoogtepunt tot nu toe is de wenkbrauw verfavond. Dat M doodleuk met de ongelijke klodders zwarte verf in zijn wenkbrauwen naar de gasten loopt omdat hij hun belletje hoorde. “Wilt u soms nog een bakkie koffie?” Dat is M op zijn puurst.
  En die zinnen die hij lardeert met foute franse woorden :))
  Ik kan alleen maar van hem houden!

  “O revaar!”

  Vrolijke groeten, Marion

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *