Pijn als voeding voor een ijzersterke presentatie

Jij bent niet geboren om gelukkig te worden. Althans, als we biologen mogen geloven. Evolutionair gezien draait het leven niet om een gezellige BBQ met vrienden, een avontuurlijk gezinsreisje door Amerika, je eerste belangrijke opdracht als zzp’er, of op een zonnig terras aan de rosé met vriendinnen.
Verwijder alle opsmuk en zie wat overblijft: een soort dat probeert te overleven. En daar ligt ‘ongeluk’ aan ten grondslag. Elk gevoel van ongemak is de prikkel tot een succesvolle mutatie. Zullen we deze evolutietheorie eens op succesvolle presentaties loslaten?

Als je niks riskeert, riskeer je alles

Narigheid willen voorkomen en weinig risico nemen lijken in onze overgereguleerde welstaat de norm, maar vormen de belangrijkste rem op persoonlijke groei.
Diep in je hart weet je waar je goed in bent en wat jou blij maakt. Velen verdienen daar met plezier een goed belegde boterham mee. Een belangrijke voorwaarde hierbij: ga de (digitale) deur uit en wordt zichtbaar.

We identificeren ons graag met mensen die zich kwetsbaar opstellen

Je verhaal waar de ander zich in herkent, is je belangrijkste wapen. Vertel waar je bang voor bent, wat je frustreert of waar je je stiekem voor schaamt. Deel je verwarring, twijfels en onzekerheid en weid uit over hoe je na elke uitglijder weer sterker overeind kwam.

Laatst had ik de moed en deelde ik mijn worsteling met depressieve buien op LinkedIn. Het leidde tot grote waardering, hartverwarmende reacties en bijna 13.000 views.

Vroeger had ik faalangst en onderdrukte ik mijn negatieve emoties. Het blokkeerde mijn persoonlijke groei. Mijn perfectionistische gedrag, vreetbuien, hard werken en teveel alcohol verdoofden mijn ware gevoelens. Zowel negatief als positief. Ik heb mijn emotionele pijn leren omarmen. En wat bleek? De pijn blijkt een oprechte vriend, die de weg wijst naar succesvolle presentaties.

Na de Corona-stop ga ik weer naar de sportschool. Ik kies vrijwillig voor pijnlijke apparaten, opdat mijn spieren sterk blijven. Met emotionele en mentale groei is dat niet anders. Oprecht belangstellend geef ik ruimte aan mijn verwarring, frustratie, verdriet of angst. Ik voel me hierdoor een sterker en mooier mens.

Als je voor pijn wegloopt, is lijden het antwoord

Kom jezelf ook onder ogen en zie dat elke dag vol waardevolle uitnodigingen zit. Toon moed en erken je gevoelens van miskenning, zelfgenoegzaamheid, superioriteit, of je neiging tot slachtofferschap, manipuleren, jokken, gelijk willen hebben; het komt vaker voor dan je lief is :-).  En overweeg eens om dit in je presentaties op te nemen. Het maakt ook jou mooier en aantrekkelijker.

Kwetsbaarheid is de graadmeter voor moed

Voor een krachtig en succesvol optreden, zul je uit je veilige wereldje moeten kruipen. Strak in de knop blijven, is vaak pijnlijker dan het risico dat je tot bloei komt.

Word je bewust van wie jij al bent en tot hoeveel moois je in staat bent. Jouw publiek wacht met smart op je.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *